Радев връчи мандат на Главчев, обяви се за избори 2 в 1 и заяви: Няма да участвам в съставянето на служебния кабинет

„Едва ли има смисъл да коментирам повече конституционните промени в частта им за служебното правителство. В тяхната несъстоятелност се убедиха и партиите, които извършиха тези промени. Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, успяха да постигнат една от своите съкровенни цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция. Направиха го чисто механично, без да отчетат елементарни положения. Най-малкото като това, че, за да се нагърбиш с управлението на държавата в момент на политическа криза съвсем не е достъчно да смениш своя административен офис с този на премиера. Трябва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази задача. “

Това заяви президентът Румен Радев, който днес възложи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев да състави служебен кабинет.

„Страната ни се оказа на прага на една криза, защото без да има служебно правителство няма как да се проведат предсрочни избори. Вече заявих, че ще направя всичко възможно страната ни да не изпадне в конституционна криза. Благодаря на всички потенциални кандидати за служебен премиер, които се отзоваха веднага на разговори. Разбирам и уважавам техните мотиви да откажат този толкова отговорен пост. Съжалявам и за трудната ситуация, в която те бяха поставени. Искам най-вече благодаря на г-н Главчев, който единствен прие да стане служебен премиер. Г-н Главчев, възлагам ви да съставите служебен кабинет. В новите текствове няма ясно изразен срок за съставяне на служебен кабинет, но уважавайки мнението на българските избиратели, за да има по-висока избирателна активност и да се спестят средства чрез съвместяване на предсрочните избори и евроизборите считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен в рамките на следващите седем дни. Аз ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерския съвет. Тогава ще поканя и политическите партии за консултации“, обяви президентът.

„Конституционните промени бяха направени единствено, за да стеснят правомощията на президентството и да елиминират правомощията на институцията при съставянето на служебния кабинет. Аз ще се съобразя с тези промени и категорично заявявам, че няма да уаствам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет. Тази задача ще е изцяло ваша, г-н Главчев. От вас все пак ще очаквам един максимално политически независим кабинет. Вие вече чувате призивите да не се занимавате с абсолютно нищо друго освен организацията на изборите. Все пак не забравяйте, че трябва да се занимавате с проблемите на България, които ще ви се стоварят от ден първи“, добави Румен Радев.

„Благодаря ви, г-н президент. Това е трудно решение и за двама ни, но нямаше друга алтернатива, защото иначе щяхме да хвърлим държавата в конституционна криза. Подхождам с отговорност към разписаното в Конституцията. Твърдо заявявам, че ви представя състав на правителство равно отдалечен от всички политически партии, състав от експерти, неоптнени и некорумпирани. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за служебния кабинет. Напълно съм наясно, че трябва да решавам проблемите на гражданите и тук сме на едно мнение. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите за министри и на политическите сили, за да се убедят в думите ми. Тежка е задачата, но ще се справим. Преди осем месеца станах председател на Сметната палата и там деполитизацията е абсолютно необходима. Попитайте всеки един служител на палатата дали по някакъв начин съм показал политически пристрастия“, отговори от своя страна Димитър Главчев. /novini.bg

Снимки: БГНЕС

Свързани статии