Радев: Надявам се Главчев да си дава сметка за щетите, които нанася

Димитър Главчев изпълнява светкавично щенията на своя партиен началник. Даниел Митов не може да е външен министър, защото е зам.-председател на ГЕРБ, заяви президентът.

Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е провала на конституционната реформа.

Партиите обезсмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания как се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят.

Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканите от служебния премиер рокади на двама министри – на външните работи и на земеделието, пише dariknews.bg.

Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху цялостното доверие в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник, заяви президентът.

За поста на първи дипломат Главчев предложи Даниел Митов, който е заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ, а на мястото на Кирил Вътев е предложен Георги Тахов.

Според последните промени в Конституцията тези кадрови промени в кабинета трябва да бъдат одобрени от президента.

Радев обяви, че ще разговаря със служебния премиер в петък.

„Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии.

В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлагат за министри зам.-председатели на политически партии“, категоричен беше президентът.

И добави: „За външния министър стана ясно от къде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход.

Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?“, запита Румен Радев.

Държавният глава ще очаква от служебния премиер да аргументира пред него предложените смени при положение, че не е работил с въпросните министри.

„Той има правото да настоява за смените на министри, аз имам правото да имам някаква отговорност за запазване на политическо благоприличие в този кабинет“, заяви Румен Радев, запитан как би реагирал, ако Димитър Главчев не отстъпи от исканите министерски рокади.

Моят ангажимент остава да не допуснем конституционна криза, коментира президентът на призивите на БСП, ИТН и Възраждане да смени служебния премиер. Радев се позова на конституционалисти, според които няма как да се иска вот на недоверие срещу служебно правителство./Вестник Марица

Свързани статии