Радев към ПП-ДБ: Склонни ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ или ще повторите сценария отпреди 9 месеца?

Трябва да отбележим, че последните 9 месеца вие носихте цялата отговорност за управлението. Споразумяхте се с вашите партньори да имат един представител в Министерски съвет. Осигурихте си твърда подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Като се върнем 9 месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават. Конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, именно, за да подпомогнат процеса на сформиране на правителство. Също така да се изяснят важни въпроси, каза още президентът.

Склонни ли сте да продължите по същия път, който поехте, когато сформирахте правителството, или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношенията си с с партньорите и към властта. Смятате ли, че ще има механично сливане на предложения от вас меморандум и споразумението на ГЕРБ – СДС? Или отиваме към принципно нов документ, така че да има устойчивост и предвидимост на бъдещо управлението. Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ – СДС или при евентуален провал на преговорите, ще опитате да повторите сценария от преди 9 месеца месеца – управление с вашия мандат?. Най-важният за мен въпрос е имате ли нужда от още време за тези преговори, попита Радев.

Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Според нас всичко това си струваше, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

След 9 месеца имаме приети два бюджета, имаме промените в Конституцията, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход, осигуряване на финансиране на засегантите региони, отечете Денков. Много е важно, че имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършен и задвижването на регулаторите и контролните органи, които не работят, каза още Денков.

Отношенията са сложни, никой не е очаквал, че ще бъде лесно. Дали ще продължим, зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Започнахме преговори, има съществен напредък, но докато не е договорено всички, трябва да продължим усилията. Първата част е да изчистим това как продължаваме с реформите. Предстои обсъждане и персонален състав на МС. Дали трябва повече време – изцяло във вашите правомощия е да вземете решение. Не е наша работа да се месим активно в тази процедура. , посочи още премиерът в оставка.

Надявам се, че всички осъзнаваме, че България има нужда от стабилно правителство, което да продължи реформите и да продължи европейския път, който ни събра заедно, завърши Денков./Новините БГ

Свързани статии