Радев издаде указ: Главчев е назначен за служебен външен министър

Държавният глава Румен Радев назначи служебния министър-председател Димитър Главчев за служебен министър на външните работи. Това съобщиха от президентството.

Смяната е след разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията.

От президентството допълват, че Георги Тахов е новият служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ Радев освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев – от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

Припомняме, че по-рано в понеделник стана ясно, че среща между Радев и Главчев няма да има. В събота Главчев заяви пред журналисти, че предлага себе си за поста на външен министър, а не след дълго дойде и позицията на Радев. „Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство“, каза президентът в събота. Той нарече предложението на Главчев „авангардно“.

Радев посочи, че не е защитавал Стефан Димитров, а е бил против това зам.-председател на партия да отговаря за избори в чужбина. В петък депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който е и зам.-председател на ГЕРБ заяви, че отказва да бъде външен министър. „Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова оттеглям своето одобрение да бъда външен министър“, каза той./Dariknews.bg

Свързани статии