Путин: Русия ще се бори за своите интереси, но няма интерес да разширява войната

Руският президент Владимир Путин заяви в излъчено интервю, че Русия ще се бори за своите интереси, но няма интерес да разширява водената от нея война в Украйна към други страни като Полша и Латвия, предадоха световните агенции.

Путин направи този коментар в продължилото повече от два часа интервю с Тъкър Карлсън – първото му с американски журналист отпреди нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Запитан дали може да си представи сценарий, при който би изпратил руски войски в Полша, членка на НАТО. Путин отговори: „Само в един случай, ако Полша нападне Русия. Защо? Защото ние нямаме никакъв интерес в Полша, Латвия или където и да било другаде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакъв интерес.“

Москва няма териториални претенции към тези страни, подчерта Путин.

Интервюто е проведено в Москва във вторник и е излъчено по сайта tuckercarlson.com.

Путин говореше на руски език, а отговорите му бяха дублирани на английски. Той започна с дълги бележки за отношенията на Русия с Украйна, Полша и други държави. Кремъл заяви, че Путин се е съгласил на интервюто с Карлсън, защото подходът на бившия водещ на Fox News се различава от „едностранчивото“ отразяване на конфликта в Украйна от много западни новинарски агенции.

Смята се, че Карлсон има близки връзки с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който се очаква да бъде кандидатът на Републиканската партия на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва Ройтерс. Тръмп призова за деескалация на войната в Украйна, в която администрацията на Байдън твърдо подкрепи правителството на украинския президент Володимир Зеленски, и се оплака от изпращането на помощ за милиарди долари на Киев.

От своя страна Карлсън заяви, че голяма част от отразяването на войната в западните медии е пристрастно в полза на Киев, припомня агенцията.
Путин заяви още, че съветската република Украйна е била създадена от болшевиките, дотогава тя не е съществувала. Първоначално думата „украинец“ е означавала, че човекът живее в покрайнините на държавата, обясни президентът на Русия, цитиран от ТАСС. Според него възстановяването на отношенията между народите на Русия и Украйна ще отнеме много дълго, но ще се случи.

Проблемът се корени в това, че след получаването на независимост Украйна поставя в центъра на своята идентичност фалшивите герои, които са сътрудничили на Хитлер, подчерта Путин в интервюто. „Ако някой се смята за отделен народ, той има право да го прави. Но не на базата на нацизма, на нацистката идеология“.

В същото време унгарците, живеещи в Западна Украйна, биха искали земите им да се върнат в историческата родина, отбеляза руският президент. Той подчерта, че никога не е обсъждал подобна възможност с унгарския премиер Виктор Орбан.

Светът все едно ще се промени, независимо как ще завършат събитията в Украйна, добави Путин.

В интервюто си Путин заявява също, че е възможно да се постигне споразумение за освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, който е задържан в Русия от близо година, отбелязва Франс прес.

„Мисля, че може да бъде постигната сделка“, заяви руският президент. „Няма табу върху решаването на този въпрос. Готови сме да го разрешим, но определени условия се обсъждат по каналите на специалните служби“, добави той.

Путин подчерта, че Гершкович е бил заловен, докато получава поверителна информация. „Това се нарича шпионаж“, отбеляза руският президент, цитиран от ТАСС.
Западът се бои от силен Китай повече, отколкото от силна Русия, уверен е Путин. В същото време Русия чува много страшни истории за Пекин, но вижда неговата липса на агресивност, добави президентът. С ограниченията си върху сътрудничеството с КНР САЩ си вредят сами, смята той.

Той изрази и готовността на Москва да доставя газ на Западна Европа, ако Германия отвори газопровода „Северен поток-2“. Според руския държавен глава атентатът срещу газопроводите в Северно море е дело на специалните служби на САЩ.

Според Путин въпреки санкциите, през последната година Русия е станала първата европейска икономика по паритет на покупателната способност, отбелязва ТАСС.

САЩ са накарали Киев да забрани по законов ред преговорите с Москва, сега те трябва да се оправят с този проблем, добави руският президент. Според него Вашингтон е оказал натиск върху другите страни от НАТО да подкрепят идеята за разширяване на Алианса, включващо Украйна и Грузия – въпреки че първоначално Западът е обещал пактът да не се разширява на изток, отбеляза Путин.

Русия е готова за преговори със Запада, добави руският президент. Западните държави „досега вдигаха шум, крещейки: трябва да постигнем стратегическо поражение на Русия, поражение на бойното поле“.

„Но сега, очевидно, идва осъзнаването, че това не е лесно да се направи, ако изобщо е възможно“, отбеляза Путин. „Според мен това е невъзможно по дефиниция, това никога няма да се случи. Струва ми се, че тези, които контролират властта на Запад, вече са осъзнали това. Но ако това е вярно и ако това осъзнаване е дошло, помислете сега какво да правите по-нататък“, призова той. Според него НАТО иска да води преговори с Русия, но не знае как.

Евентуална смяна на президента на САЩ няма да измени отношението на американския елит към Москва, въпросът не е в една личност, подчерта Путин. Ако „в американското общество надделее идеята за господство на всяка цена и с помощта на силови действия, нищо няма да се промени – ще стане само по-лошо“.

„А ако в края на краищата се стигне до осъзнаването, че светът се променя поради обективни обстоятелства и човек трябва да може да се адаптира към тях навреме, използвайки предимствата, които САЩ имат и днес, тогава може би нещо би могло да се промени“, добави той.

„Ако това осъзнаване стигне до управляващите елити, тогава да, тогава първият човек на държавата ще действа в очакване на това, което очакват от него избирателите и хората, които взимат решения на различни нива. Тогава нещо може да се промени“, подчерта Владимир Путин./Darinews.bg

Свързани статии