Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте си децата!

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Проф. Ива Христова за коклюша: Потвърдените случаи са 175, очаква се заболеваемостта да расте

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява.

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, „магарешка“ кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемат, кашлицата може да продължи с месеци.

Междувременно кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.

Именно от Кюстендил са първите две жертви на коклюша – бебета на около месец. Смята се, че са се заразили от друг човек, който е карал коклюш безсимптомно./Вести БГ

Свързани статии