Продължителността на живота може да бъде удължена до 150 години чрез стволови клетки

„Дано доживееш до 120 години“ – това е традиционен еврейски поздрав за рожден ден. И досега само един човек в цялата история е официално регистриран, че е доживял тази възраст.

Но сега един лекар казва пред The Post, че пълноценният живот в добро здраве до 120 години ще бъде постижим – още от това десетилетие.

(Видеото е архивно: ДРЯМКА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ: Половин час дневен сън удължава живота)

Д-р Ернст фон Шварц вярва, че бързият напредък в областта на стволовите клетки означава, че животът и дори работата далеч над сегашните очаквания са напълно по силите на човечеството и че 150 години ще бъдат нещо нормално до края на века.

Единственият недостатък е, че стволовите клетки няма да работят сами. Ако искате да се възползвате от тях, сега е моментът да започнете да се храните здравословно и да спортувате редовно.

И предупреждава, че за някои може да е твърде късно – 30-те години са времето, когато наистина трябва да промените живота си.

„Вярвам, че можем да създадем условия за удължаване на живота“, казва фон Шварц пред The Post.

„Вероятно в рамките на няколко години хората ще могат да живеят до 120, 150 години, ако не и повече“.

„И не само като приковани на легло, некомуникативни хора, а наистина като активни хора, които могат да участват в социалния и професионалния живот, както и да имат качество на живот. Защото това е целта.“

Д-р Ернст фон Шварц е тройно сертифициран интернист, кардиолог и кардиолог по сърдечна трансплантация.

Единственият човек, за когото официално е признато, че е доживял до 120 години, е французойката Жана Калмент, която умира през 1997 г. на 122 години и 164 дни – и дори този рекорд е поставен под въпрос, като се разпространяват теории, че дъщерята на Калмент всъщност се е представяла за нея.

Но фон Шварц застава с цялата си тежест – в качеството си на специалист в медицинския център „Седарс Синай“, Медицинското училище „Дейвид Гефен“ в Калифорнийския университет и Института по сърдечни заболявания към болницата в Южна Калифорния – зад идеята, че е възможно да живееш здравословно 120 години.

Според него в медицината се извършва тиха революция.

„През последните няколко години преминахме от т.нар. реактивна медицина към т.нар. регенеративна медицина, в която се използват предимно терапии със стволови клетки“, обяснява фон Шварц.

„Въпреки че стволовите клетки не са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, това е бъдещето на медицината, в която сме в състояние да възстановяваме увреждания. А чрез възстановяване на уврежданията можем да удължим живота или дори да намалим някои процеси на стареене“.

Фон Шварц прави това твърдение в новата си книга, „Тайните на безсмъртието“, която започва там, където предишната му книга, „Тайният свят на терапията със стволови клетки“, свършва.

Самият той също предписва стволови клетки. Знаменитостите искат да се възползват от антиейджинг процедурите на д-р фон Шварц за лице преди церемониите „Оскар“ и „Еми“.

Макар че той не разкрива имената на пациентите си, публицистът на книгата му посочва, че сред привържениците му са Франк Сталоун, Джеф Фахи, Лиза Гастино, Джоузи Дейвис, Дреа де Матео и Фабио.

„Инжектираме стволови клетки в лицето им и те засияват“, казва той.

„Процесът възстановява повърхностните увреждания на кожата и регенерира колагена в лицето. След няколко дни те изглеждат с 5 до 10 години по-млади.“

Фон Шварц не е чужд на сцената на знаменитостите: съпругата му е актрисата Анджела Оукънфолд, бивша съпруга на диджей Пол Оукънфолд.

„Стволовите клетки могат да възстановят артритно коляно, да създадат нов растеж на косата и да поправят някои увреждания в мозъка. Една инжекция отнема по-малко от половин час, без да е необходимо възстановяване, за разлика от операцията.“

Стволовите клетки са „главните клетки“ на тялото, готови да се превърнат в кръв, кожа, коса – всяка една от частите, които ни изграждат. Естествено срещащи се, те са отговорни за регенерирането на тялото.

В момента се провеждат голям брой клинични тестове, но досега Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) е одобрила само една терапия за пациенти с рак на кръвта и предупреждава, че недобросъвестни лекари излагат на риск живота на хората, предлагайки фалшиви лечения със стволови клетки.

Фон Шварц казва, че стволовите клетки ще бъдат доказани в съответствие със стандартите на FDA.

„Терапията със стволови клетки се счита за най-важното откритие в съвременната медицина, вероятно по-голямо от откриването на пеницилина или откриването на туберкулозната бактерия“, казва фон Шварц в книгата си.

И той следи научните изследвания жадно. „Лекували сме пациенти с невродегенеративни заболявания като Паркинсон, МС или дори инсулти и сме наблюдавали значително подобрение на тяхната подвижност и умствени способности.“

„Не се интересуваме от създаването на население от възрастни хора, приковани на легло, като например деменция, които не могат да се хранят сами. Искаме да увеличим обхвата на здравето, за да дадем възможност на хората да тренират и да бъдат активни в своите общности до висока възраст. Всичко това е осъществимо в днешно време.“

Самият той също ги е използвал, включително за лечение на болките в ръката и рамото си, които се изострят поради дегенерация на нервите.

„Две години по-късно съм напълно асимптоматичен от една-единствена инжекция и мога да правя физически упражнения.“

Съществува обаче трудният въпрос за снабдяването със стволови клетки, които се извличат от биологична тъкан.

„Те идват от донори, обикновено от тъкан на плацента, кръв от пъпна връв и от това, което наричаме желе на Уортън“, казва фон Шварц. „След раждането този материал обикновено се изхвърля и лабораториите купуват този материал.“

Лекарят бързо подчертава, че това не са ембрионални стволови клетки. „Това не е позволено в тази страна. И от етична и религиозна гледна точка, разбира се, никога не бих помислил за това.“

Фон Шварц е категоричен, че стволовите клетки не са чудодейно средство за лечение: пациентите, които искат да се възползват от тях, трябва да положат усилия, като спазват средиземноморска диета, правят физически упражнения и се откажат от вредни навици като тютюнопушенето.

„Здравословното хранене може да удължи живота“, казва той и цитира проучване, което свързва консумацията на преработени храни с нарастващите нива на рак на дебелото черво сред 20- и 30-годишните.

Упражненията също са важен фактор. „Препоръката е да се спортува пет дни в седмицата с минимална продължителност от 150 до 300 минути на седмица, което е 30 до 60 минути на ден, което бихме нарекли упражнения с умерена интензивност.“

„Едно по-ново проучване… показа, че ако правите два пъти повече от препоръчителното, можете допълнително да удължите живота си с още седем години.“

„Знаем, че с промяна на начина на живот и намаляване на рисковите фактори, като високо кръвно налягане, холестерол и диабет, можем да намалим сърдечносъдовата смъртност с 90 % и да удължим живота.“

Друг е въпросът обаче, че дори всичко това да е възможно, бихте ли искали да живеете до 120 години?

Фон Шварц не се застъпва за действително безсмъртие, въпреки името на книгата си. „Хората са търсили начини да живеят вечно от самото начало на времето“, казва той.

„Не вярвам, че ни е съдено да постигнем безсмъртие. Силно вярвам, че трябва да има нещо след земното ни съществуване. Намирам, че е очарователно да се обърне внимание на тези въпроси от научна гледна точка“.

Но, казва той, иска хората да живеят без болести. „Искам хората да знаят, че има надежда“, казва той.

„Има възможности за лечение на състояния, при които дори преди пет години смятахме, че не можем да направим нищо. Искаме да увеличим продължителността на здравето, а не само на годините живот“./Вести БГ

Свързани статии