Премиерът увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите.

Димитър Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета. „На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: „Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто“, цитира Главчев.

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. „Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за“, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването.

„Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Димитър Главчев.

В средата на предизборната кампания народните представители ще се съберат извънредно по инициатива на ПП-ДБ, които искат НС да задължи Надзорният съвет към НОИ да приеме 11% увеличение на пенсиите.

В парламентарната комисия по труда и социалната политика решението не получи подкрепа, тъй 11%-то увеличение е вече гарантирано. От НОИ дори отправиха критики към законодателната власт с послание да уважават закона и определиха свикването на извънредни заседания 5 дни след като вече Надзорният съвет към НОИ е определил увеличение на пенсиите с 11%, за притеснителни.

По инициатива на БСП се очаква депутатите да изслушат и председателя на КЕВР както и министъра на енергетиката заради 30% увеличение на цената на тока в определени населени места.

Като последна точка от дневния ред народните представители ще дебатират дали да освободят Александър Мумджиев като инспектор в Инспектората към ВСС заради злоупотреба с власт. Инспекторът към ИВСС, в нетрезво състояние, отправял сексуални намеци към персонала на хотел във Враца./Dariknews.bg

Свързани статии