Предизборен дебат: Приемане на еврото, вдигане на данъците и борбата с корупцията

Предизборен дебат за доходите на българите, преминаването към еврото, данъците и борбата с корупцията между Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, Йордан Тодоров от „Възраждане“ и Николай Каварджиклиев от БСП.

Къде е България по покупателна способност в ЕС?

С парите, които изкарваме, можем да си купим най-малко в сравнение с останалите европейци. Нашата покупателна способност е с 36% под средното за ЕС, показва проучване на „Евростат“.

България е в компанията на Гърция и Латвия – там са с 33 и 29 на сто под европейското равнище. Най-спокойно с доходите си живеят в Люксембург, Ирландия и Нидерландия. През последната година 45% от анкетираните наши сънародници понякога са имали проблеми с плащането на сметки, средно в Европа подобни трудности са имали под 30 на 100. За 13% през повечето време е било трудно да си плащат сметките. Без проблем се оправят малко над 40% от анкетираните в България и над 60 – в Европа.

Как могат да се увеличат доходите на българите?

„Ако четем публикациите на бившия финансов министър Асен Василев, можем да останем с впечатление, че България значително е повишила доходите си. Номинално може да има ръст, но с парите, които сме получили повече, не можем да си купим повече. Една от причините за това е, че увеличаваме доходите на хартия през формули“, смята Деница Сачева.

По думите ѝ, ако доходите можеха да се увеличават с формули, това щеше да се използва в Елада: „Трябва да увеличим производителността на гражданите, възможността да има повече бизнес, което изисква политическа стабилност и перспектива. Трябва да говорим за повишаване на покупателната способност. Поемаме ангажимент тя да достигне 80% от средноевропейската в рамките на един пълен управленски мандат. Необходими са и редица реформи. В земеделието трябва да се реши въпросът с работната сила. В здравеопазването трябва да се ограничат неефективните разходи. Трябва да се повиши конкурентоспособността на гражданите.“

Венко Сабрутев подчерта: „Ясно трябва да кажем на българските граждани – миналата и по-миналата година България беше на първо и второ място по ръст на доходите в ЕС. И тази година се очертава да сме първи по ръст на доходите. С 3 лева на година по време на управлението на ГЕРБ се увеличаваха пенсиите. С тези жълти стотинки.“

„Какво се случи с работната заплата? За 3 години наваксахме изоставане от 13 години. Пенсиите са двойно по-големи. Заварихме пенсия от 343 лева. Сега е 883 лева. Има ли разлика? Деница Сачева казва, че са за европейски доходи, а Бойко Борисов каза, че е против вдигането на пенсиите. Не мога да разбера тази политическа шизофрения от страна на ГЕРБ. Видяхме пенсионната реформа на мизерията. Латиноамерикански модел“, допълни той.

Според Йордан Тодоров е цинично бившите коалиционни партньори да спорят кой е по-виновен за това ние да сме на дъното на всички класации за страните членки на ЕС. „За да имаме сериозно увеличение на доходите, повече пари за пенсии и социални плащания, трябва да имаме силна икономика и производство. 80% от стоките са внос, а 20% са родно производство. Ако искаме да имаме силна икономика, тази тенденция трябва да се обърне.“

„С креативно счетоводство добавена стойност не се прави, към колегите от ПП. Ние от БСП имаме ясна програма от комплекси и фактори, които ще помогнат за повишаването на доходите и покупателната възможност“, заяви от своя страна Николай Каварджиклиев.

Сабрутев подчерта, че ръстът на доходите неминуемо минава през ръст на икономиката: „Нашият е три пъти по-голям от този в Германия. Германски политик дойде у нас и каза, че ни завижда за ръста на икономиката.”

„Всеки, който разбира от икономика, знае, че говорите абсурдни неща. Вие с пенсиите имате някакъв фетиш. Не знам защо плашим хората постоянно, че нещо се случва с парите им. Вторият стълб у нас работи и плаща пенсии от едва 2-3 години. Как разбрахте, че парите им са източени и ги няма?”, отговори му Сачева.

„По наше време нямаше бухалки, нямаше репресивен апарат. Следващата стъпка е смяната на регулаторите. Неслучайно призоваваме за честни конкурси”, коментира Сабрутев.

„Борисов е лидер, няма нужда да заема „отново” лидерска позиция. Той има значително доверие от страна на българските граждани. За лидерски дебат – посочете другите лидери, защото не ги виждам. Какво мисли той и как смятаме да управляваме го демонстрираме всеки ден пред избирателите“, смята Сачева.

Сабрутев е категоричен, че ГЕРБ и ДПС вървят в посока да си направят правителство. „Тяхната голяма мечта е Борисов да е президент, Пеевски – премиер.“/Новините БГ

Свързани статии