Правителството с ново предложение към земеделците, какво е то

Правителството е отправило ново предложение към зърнопроизводителите и се надява днес те да потвърдят, че го приемат, каза пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от БНР.

„За най-малките – най-много, за средните – по-малко, за най-големите – съвсем малко, но с определен таван, така, че предстои днеска те да потвърдят с ясно решение одобряват или не одобряват, а ние сме направили максимума. Не всички, само големите. Малките получават безусловно до 300 хектара“, обясни той.

Бюджет за плащане на зърнопроизводителите при такава схема е осигурен, настоя министър Вътев.

Той добави, че за подпомагане на останалите сектори – мляко, плодове и зеленчуци – са определени 150 млн. лева, по които вече има консенсус с протестиращите фермери.

Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех, заяви Кирил Вътев, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София. Той уточни, че след множеството задълбочени срещи при премиера академик Николай Денков и в МЗХ, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо.

„Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г. и 2023 г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът.

Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Вътев подчерта, че отрасъл „Земеделие“ има три много стабилни и устойчиви сектора. Единият от тях е зърнопроизводството, другият е птицевъдството, третият е свиневъдство. Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

„Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, категоричен бе министърът.

Той допълни още, че не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички от тях, но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени.

„За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи той.

В официално видеообръщение еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви на форума, че благодарение на активирания кризисен бюджет, през 2022 г. и 2023 г. фермерите в 22 държави членки са се възползвали от държавна помощ в размер на общо 9,3 млрд. евро. За България одобрената сума е 452 млн. евро, което е 8,6% от стойността на селскостопанската ѝ продукция.

„Това поставя България на второ място в Европа по ефективно усвояване на тези средства. Така наречената Украинска помощ предоставя решаваща подкрепа на най-нуждаещите се земеделски производители“, изтъкна еврокомисарят.

Министър Вътев коментира случващото се с протестиращите фермери в Европа, които според него имат проблем с амбициозната екологична промяна на ЕС, която не дава алтернатива, не е подготвена за подмяна на всички минерални торове, препарати за растителна защита, в които фермерите са ограничени. Това води до по-ниски добиви и по-високи себестойности, което прави земеделските производители неконкурентоспособни.

„Климатичните промени са в ход и допълнително усложняват обстановката. Втората причина е свързана с това, че в целия Европейски съюз има огромно напрежение относно несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига – от полето до рафта. Това са три сериозни теми и аз искрено се надявам, че в започналия диалог за новата Обща селскостопанска политика след 2027 г. тези теми ще намерят своето адекватно решение“, отбеляза министърът.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов, който също участва във форума, съобщи, че в рамките на днешния ден ще бъдат изплатени над 100 млн. лева по интервенциите за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ за Кампания 2023./Вести БГ

Свързани статии