ПП-ДБ кани ГЕРБ да внесат заедно правилата за антикорупционната комисия, Петков е доволен, че се „движат в правилната посока“

Отправяме ясна покана към колегите от ГЕРБ за внасянето на правилата за комисията, която се бори с корупцията. Законът за противодействие на корупцията беше приет преди пет месеца. Пет месеца в различни изчерпателни процедури не можем да напреднем с тази институция и тя да започне наистина да се бори срещу корупцията. Това каза на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Поканата към ГЕРБ е за вторник, като от ПП-ДБ са с желанието да внесат заедно правилата за антикорупционната комисия. „Това ще бъде първата институция, в която процесът да бъде наистина прозрачен, отворен, а номинациите да могат да бъдат направени по най-прозрачния начин и да са пример за всички други регулатори“, посочи Петков.

„Чухме от Борисов, че ни кани и за КЗК. Доволен съм да видя, че започваме да се движим в правилната посока. За КЗК, както и за много от другите регулатори, идеята не е да сменим една майка с друга майка. Идеята е да създадем прозрачен процес и в случая на КЗК даже да направим промяна в закона така, че да няма едновластие на председателя. Да се направи така, че цялата българска общественост да знае, че всички цени в магазините, всички обществени поръчки, което се оценяват от КЗК, защитават обществения интерес“, добави още той.

Конкретни имена, по думите на Кирил Петков, не са коментирани.

„Казусът с Нотариуса ясно показа, че в момента няма институция, която да не е засенчена от съмнения. Самият закон за противодействието на корупцията съдържа подробни правила за излъчването на тази комисия Правилата за тази комисия са отдавна изработени и консултирани. Просто трябва да ги внесем и да пристъпим към попълването на този орган. Всички останали регулатори, обаче, преди да говорим за тях един по един, за нас е много важно принципно да можем да постигнем разбирателство за това какъв ще бъде механизмът. Да се гарантира прозрачно и отговорно излъчване на състава, да се гарантира, че ще бъдат излъчени хора, които не са ярки политически лица, които имат високи нравствени и професионални качества. За нас е важно да се знае кой носи политическата отговорност за хората, които ще бъдат избрани. Нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността. Тоест: правосъдието, службите и регулаторите са пред скоби за нас“, каза от своя страна Христо Иванов от „Демократична България“./Новините БГ

Свързани статии