Политическите реакции след избора на председател на НС

На втория ден от първото заседание на 50-ото Народно събрание бе избран председател на парламента. Това е кандидатът на ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

„За“ гласуваха 131 народни представители, 66 бяха „против“, а 39 – „въздържал се“.

„С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт“, заяви Назарян в обръщение към парламента минути след избирането ѝ.

„Независимо от политическите си различия носим отговорност за публичните дебати. Вярвам че всички ние ще се удържаме на този принцип. В мое лице ще разчитате на диалогичност, отговорност, спазване на Конституцията и правилника за дейността на Народното събрание“, увери тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че изборът на председател на Народното събрание в лицето на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС дава зелена светлина пред конституционните процедури – първи, втори, трети мандат.

„Ние се концентрираме върху първия мандат, той е единственият възможен“, каза той пред журналисти в парламента след като бяха избрани председател и зам.-председатели на НС.

„Благодарим на колегите от ИТН, че поеха целия пасив и всички се упражниха върху тях“, заяви Борисов, определяйки се като справедлив човек.

„Не бих върнал на никому никакъв жест, защото такъв не е поискан. Имаме първи мандат, който избирателите с над 11% разлика искат от ГЕРБ“, припомни той и добави: „Жестът го очаквах от ПП-ДБ“.

От отговора му стана ясно, че той може и да участва лично в консултациите при президента Румен Радев.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира подкрепата на ИТН за номинацията на Рая Назарян.

„Малкото ДПС. Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден“, посочи той в публикация в социалната мрежа Facebook.

Депутатът от „Величие“ Дарин Георгиев обяви пред NOVA, че с лидера на партията Николай Марков бил воден разговор за подкрепа на кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента. В кулоарите на НС самият Марков обяви, че ще разкаже всичко, но по-късно през деня.

ДСП определиха случващото се като „несериозна работа“.

„С това шоу и несериозните работи, които се случват, тези хора вече си правят предизборната кампания – всички ги виждат“, каза председателят на движението Делян Пеевски.

От ГЕРБ първоначално отказаха коментар, а после настояха да се каже от кого идва натискът.

Коментар направиха и от ПП-ДБ: „До мен не е стигнала такава информация. Ако е вярно, ми се струва ужасно”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Акад. Николай Денков от ПП-ДБ коментира, че Народното събрание може да започне работа, но „лошата новина е, че председателят е най-яростният защитник на санкционирания по закона Магнитски“.

„Рая Назарян заяви преди дни следното: САЩ са подведени, за ГЕРБ санкциите по Магнитски нямат стойност. Явно така се става председател на парламента“, добави Денков.

Той увери, че ще продължат да бъдат опозиция.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов коментира решението на партията да подкрепи кандидатурата на Рая Назарян, предложена от ГЕРБ-СДС, за председател на парламента. Той заяви във Facebook, че ИТН има намерение да предложи експертно правителство, ако им бъде връчен мандат. Затова трябвало да има работещ парламент, с избран председател.

„Живеем в парламентарна държава и има парламент, който избира правителство, което управлява държавата. Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест, основният закон е такъв. Първият мандат отива в спечелилата изборите политическа сила. Това е ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС. ИТН няма да подкрепи правителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, партията ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време. И ако другите партии в парламента не искат да се ходи на избори, ще подкрепят това правителство. И за да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент, с избран председател на парламента“, написа Слави Трифонов.

И добави: „Всички интерпретации по темата са или от хора, които не разбират, или от хора, които въобще не искат да има парламент и закони, или от хора, които им харесва да говорят глупости, или от шарлатани, които са лъжци, национални предатели, крадци и обикновени фалшификатори“./Вести БГ

Свързани статии