Пламен Пенев се задушил при ареста, уволняват двама полицейски шефове от Стара Загора,

Министър Калин Стоянов свика извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха днес, 05 януари, извънредно оперативно съвещание с директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната.

Поводът  беше инцидентът от края на миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители.

Министър Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция.

Според източници на БНТ Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи. Заради случилото се двама полицейски началници в ОД на МВР – Стара Загора се разделят с постовете си.

Записите от бодикамерите на полицаите показват, че една от униформените е държала краката му, а другите четирима са се опитвали да го обездвижат, като са го притиснали силно към земята. Така белите дробове на мъжа дълго време са били силно ограничени, той се е задушил и е починал.

Вчера двама полицейски служители бяха отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия.

На срещата между ръководството на МВР и директорите днес бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

Свързани статии