Петков: Връщането на мандата днес дава възможност за избори 2 в 1, ще спестим 100 млн. лв./ВИДЕО/

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заяви, че би трябвало да се отиде на избори 2в1.

„В момента трябва да се концентрира президентската институция в разговорите с потенциалните бъдещи служебни премиери, така че да не изпуснем датата и да може 2в1 да се случи“, заяви той.

Според него всеки трябва да си поеме отговорността по Конституция, а в момента е ред на президента.

„Не съм съгласен сега докато е мътна водата преди избори кампании и така нататък да се опитваме регулаторите на бърза ръка да се направят , споразумението, което предложихме на ГЕРБ и не се подписа от тях беше да има една много ясна и прозрачна процедура“, каза Петков.

„Ние няма да допуснем сега някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясната процедура, а това отнема време. Няма да стане от наша гледна точка в мътна вода риба да се лови“, допълни той.

„Това, което аз чух днес, е отделни откази от разкази по време на преговори, истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори и се опитва сега да ги извади. В момента ролята на президента е да направи своите разговори с потенциалните премиери“, заяви Кирил Петков.

Петков изрази надежда, че в разговорите между президента и служебните премиери, всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорност. „Тук не е въпрос само на желание да ставаш служебен премиер, но и на отговорност. По думите му Конституцията вменява отговорност.

„Надяваме се тези консултации да се случат сравнително в ускорен порядък. 100 милиона означават по 50 лева на всеки пенсионер, 100 милиона означават две болници – не трябва да ги хабим, това са пари на хората“, подчерта Петков.

Той заяви, че е разглеждал и вариантите за кандидатите за служебен премиер. „На тези институции не трябва да има ярки политически лица и това е, за което ние се борим занапред“, каза Петков. /„Марица“

Свързани статии