Петков: Борисов да види коефициента на плодовитостта!

Няма как да казваш: Аз не знаех какво пише в конституцията. Ти си първа политическа партия в парламента. Ти казваш на своите депутати, гласувайте, заяви съпредседателят на ПП-ДБ за Борисов.

„Три истини“ като аргументи срещу ГЕРБ извади съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той застана пред медиите с таблица с данни от НСИ за коефициента на плодовитост през годините.

„Понеже всеки се замерва с различна тези за истината, ние започваме да показваме данни. Това, между другото, може да го види и г-н Борисов – коефициентът на плодовитост, който измерва раждаемостта. По време на ГЕРБ тя е много ниска. ГЕРБ свършва да управлява и тя скача нагоре. Не, защото се е случило нещо драматично, а защото има безплатни детски градини, защото хората видяха сигурност, защото доходите се качиха, защото МРЗ се качи много повече, отколкото по времето на ГЕРБ. Тази статистика показва, че ако се върнем в стария модел – да, демографската криза ще продължава да е проблем. Ако продължим с новия модел, където има и социална политика, и икономически растеж, и демографията ще бъде решена“, каза Петков, пише „24 часа“.

„Втора истина: Пеевски беше по-честен като каза, че колкото и гласове да имат, ще си говорят. Докато Борисов каза, че няма да си говорят. Време е да не се срамуват, да излязат, даже г-н Борисов да си каже – ще управлявам с Пеевски. Няма нищо лошо, но трябва да си го кажат. Целият български народ видя, че няма гласуване в зала, където те да не гласуват заедно. Все едно аз да кажа, че с ген. Атанасов и Христо Иванов няма да управляваме заедно. Не, ние сме заедно, защото сме в коалиция. В техния случай те са неформална коалиция, която ще управлява заедно и след това“, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Трето. Няма как да казваш: Аз не знаех какво пише в конституцията. Ти си първа политическа партия в парламента. Ти казваш на своите депутати, гласувайте… Аз не знам какво преговарят четирите дами. Не знам кой предложи Калин Стоянов. Не знам какво пише в конституцията… Стига толкова. Време е хората да си поемат отговорността, отсече Петков.

Христо Иванов пък коментира спора кой е предложил промените в конституцията за служебното правителство.

Законодателният процес изисква определено възникване. Има разлика между политически причини за определени текстове, разработването им, кой ги е внесъл, кой ги е гласувал, кой е автора на тези текстове. Защото автор е Народното събрание на законодателните актове. От тази гледна точка просто се спекулира, обясни Иванов.

Отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при затворени врати, обясни Иванов защо е казал, че не помни кой е предложил промените в конституцията за служебното правителство.

Позицията на ПП-ДБ беше, че ние предложихме модел, в който редовното правителство продържава да действа като служебно. След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много накъде да се отиде. Този възможен модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия. Но той има своите предимства и това по никакъв начин не е нещо, от което да се разграничаваме и да го описваме като нещо негативно, коментира Иванов.

Лошото в случая е както това, че президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолична решаваше и определяше това. Така и фактът, че бяхме пратени на избори преди да можем да завършим конструкцията. Имаше закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет и нямаше време да се случи, допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

За работата по текстовете напомни, че е имало конституционна комисия, която е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало коалиционни разговори и компромиси заради сложното мнозинство.

Идеята, че един човек е казал, а всички останали като овчици са се наредила и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание, коментира още Христо Иванов. И помоли да се спре с тези спекулации и да си зададен въпроса защо беше пратена България на тези избори. Няма нито един политически аргумент за това в момента. И те не могат да си обяснят с кого ще управляват, с кого ще говорят, допълни той.

Не сме спирали да говорим, въпросът е за какво – говорим за ясни приоритети, които бяха формулирани в меморандума, който обявихме и който беше проблема защото очевидно не можа да бъде преглътнат, допълни Иванов. Ангажимента по формулата за управление щял да бъде изработен заедно в коалицията ПП-ДБ. Ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходи по този въпрос. Но стоим на позицията, с която завършваме този парламент и споразумението./Вестник Марица

Свързани статии