Пендаровски: България искаше от нас невъзможното

„Очаквахме много повече от най-силните страни в ЕС. Те всъщност не могат да убедят България да ни пусне без тези неадекватни условия. Преди 3 години България изненадващо поиска меморандум, в който искаше невъзможното – да си сменим идентичността и да влезем в ЕС като българи.“

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в интервю за хърватската телевизия RTL.

„Трябва да призная и да кажа, че съм разочарован от някои високопоставени служители не само на ЕС, но и на отделни държави. Не бих искал да назовавам държавите, това не ме устройва като президент на страната. Никой в Македония не може да повярва в това“, добави държавният глава, като уточни, че впоследствие опозицията (визирайки ВМРО-ДПМНЕ) се е опитала да натрупа точки.

„Те казаха, че няма да има компромис с България, но тези гласове ни трябваха в парламента, за да съберем 2/3 мнозинство и да променим Конституцията. Не успяхме да го направим и сега сме в самоблокада“, допълни Пендаровски.

Според него е странно, че САЩ, които не са член на ЕС, „през целия този период бяха много по-активни по отношение на България и по отношение на Брюксел“.

„Знаете, винаги казвам, колкото по-малко ЕС на Балканите, толкова повече Русия. Ако оставите вакуум в стратегически смисъл, тогава други ще го запълнят. Твърдя, че има много причини, поради които целите Западни Балкани не напредват към съюза. Но домашното ни не беше свършено навреме или с необходимото качество, това е сигурно. Към това се добавя и не толкова големият фокус на ЕС към региона, а това отвори широко вратата за руското влияние“, каза още президентът на РС Македония./Вести БГ

Свързани статии