Парамедик изроди бебе в линейка в центъра на Бургас (СНИМКА)

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас, съобщиха от Съюза на парамедиците в България.

Случаят е от 22 февруари. Филиалът за спешна медицинска помощ в община Средец, където Караниколов е бил на смяна, получава обаждане за започнало раждане от село Орлинци.

„Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата“, разказа Борислав Караниколов.

Това се случва на кръстовище „Трапезица“, което се намира на метри от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас, докато линейката се движи с включени сирени към болницата.

„Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги“, каза парамедикът. Бебето е момиче, а майката му е дала име като своето. В момента и двете се намират в болницата в Бургас и състоянието им е добро, допълниха от Съюза на парамедиците.

Борислав Караниколов е придобил професията си в бургаския Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Работи като парамедик на линейка от година и половина. През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове.

Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в „Спешната помощ“ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти.

Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в „Спешната помощ“, техните умения да не се използват.

Парамедикът е гръбнак на системата на „Спешната помощ“ в цяла Европа, допълниха от Съюза на парамедиците в България./Dariknews.bg

Свързани статии