Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, реши НС на НОИ

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

Единствено от Асоциацията на индустриалния капитал са гласували „Въздържал се“. Решението на Надзора е окончателно, обясни служебният социален министър Ивайло Иванов.

Припомняме, че доклад на експерти от НОИ показа, че осъвременяването на пенсиите трябва да е с 10%. Причината – средният осигурителен доход и инфлацията са се повишили с по-малко от прогнозираното в края на миналата година. А именно от тези показатели според Кодекса за социално осигуряване зависи осъвременяването на пенсиите.

Още вчера служебният премиер заяви, че индексацията по швейцарското правило ще бъде с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО за тази година. След заседанието на Надзорния съвет на НОИ служебният социален министър обясни, че не е необходимо парламентът да се събира извънредно, както поиска една от парламентарните групи.

Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото. Парламентът не може да взима решения, това е в правомощията на Надзорния съвет на НОИ, който взима решение с колко да се увеличат пенсиите, заяви Ивайло Иванов. /БНТ

Свързани статии