Новите конституционни съдии положиха клетва

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии точно седмица, след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Клетвата, която съдиите положиха, гласи:

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се.“

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Председателят на Върховния административен съд, Георги Чолаков коментира решението на Радев. Той подчерта, че това е негова лична преценка.

„Да не забравяме обаче, че преди две години имаше процедура, която написа г-н Лозан Панов и тя се проведе“, каза още той.

От своя страна пък председателят на ВКС, Галина Захарова подчерта, че тяхното участие там е представително и предполага, че както за нея, така и за останалите лица това е задължение и уважение към институцията.

„Аз дълбоко вярвам, че институциите в България трябва да се уважават“, каза тя.

Припомняме, че на 23 януари държавният глава сезира КС за избора на нови съдии и призова те да не полагат клетва. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

На 24 януари депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат./Dariknews.bg

Свързани статии