Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев

Премиерът в оставка Николай Денков е сезирал прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщиха от правителствената информационна служба.

В съобщението се посочва, че „факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, са породили основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов“.

По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от г-н Живко Коцев, премиерът днес е подал сигнал до прокурор Даниела Талева и е информирал официално министъра на правосъдието Атанас Славов.

„По данни на г-н Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража. Натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване“, се казва още в съобщението.

Както стана ясно от изявление на Живко Коцев в края на миналата седмица, „вследствие на разочарованието му от системата заради оказания значителен натиск, първоначално той взима решение да подпише оставката. Но след като тази оставка започва да се цитира като аргумент за назначаването на г-н Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че за допълнителна „мотивация“ на Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез „изтекли“ материали в медии, той променя решението си и остава на поста“.

Николай Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които счита, че е редно да бъдат намерени някои отговори на следните въпроси:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?
2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта й и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?
3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?
4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?
5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?
6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да – с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?
Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България.

Припомняме, че главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев подаде заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание на 4 април. На следващия ден той заяви, че оттегля подадената си оставка. „Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка, защото тя не е мой личен акт. Тя беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск“, заяви тогава Коцев. „Живко Коцев беше подал оставка преди да ми представи ситуацията, когато ми обясни какво се е случило се оказа, че натискът е не само над границите, за това, което институциите могат да си позволят, а може да бъде разглеждано като възможен състав на престъпление. След обсъждане с неговите адвокати реши, че може да подаде писмен сигнал до мен“, посочи от своя страна Николай Денков./Dariknews.bg

Свързани статии