Натиск с компромати от три политически сили върху Николай Марков да подкрепят Рая Назарян

Депутатът от „Величие“ Дарин Георгиев заяви в ефира на Нова тв, че е оказван натиск върху лидера на партията и депутат Николай Марков. Той бил свързан с гласуването на парламентарната им група за избора на шеф на парламента. Според него това е била и причината Марков да закъснее за полагане на клетвата по време на първото заседание на 50-отото Народно събрание в сряда сутринта.

Обсъждайки несъстоялата се лидерска среща между Марков и Борисов, за каквато имаше покана от водача на „Величие“ и отказ от създателя на ГЕРБ, Георгиев заяви, че са били търсени „не само за неофициален разговор“, а и е имало „натиск относно днешното гласуване“. Запитан какво точно се е случило, той каза: „Това трябва да попитате Марков. Аз не съм участвал в разговора, така че мисля, че това е коректното“.

„На Марков някой му се е обадил, така ли?“, попита водещата. „А защо мислите, че закъсня?“, отвърна депутатът и шеф на охраната на „Исторически парк“. След което уточни: „Имало е среща, да, при която е оказан много, много сериозен натиск за това как да гласуват депутатите от „Величие““.

На уточняващия въпрос на водещите търсил ли е Борисов „Величие“ за разговор, Георгиев отговори: „Не само за разговор, но и за натиск относно днешното гласуване“.

Той не пожела да конкритизира с кого точно е била срещата на Николай Марков, предвид, че самият Бойко Борисов беше в пленарната зала, но каза, че основната й тема била да се подкрепи Рая Назарян.

Депутатът добави, че ще уведомят прокуратурата за оказван натиск.

„Закъснението на Марков е форма на протест“, коментира впоследствие Георгиев. „И форма на натиск“, добави след това той.

Днес самият Николай Марков при влизане в Народното събрание каза, че след края на заседанието ще изнесе подробности.

„На дневен ред стои кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание. От „Величие“ ще останем постоянни в нашата позиция и няма да подкрепим кандидата на ГЕРБ. Вчера също имахме наш кандидат – проф. Юлия Матеева, като това е първият довод да не подкрепим другите представители“, каза още в студиото на „Здравей, България“ Дарин Георгиев.

„След промените в Конституцията има хипотеза, че председателят на Народното събрание може да стане следващият министър-председател в служебно правителство“, обясни той. „Ние не искаме хора от ГЕРБ и ДПС да решават съдбата ни“, коментира депутатът отказа си да я подкрепят.

Запорите на НАП също били част от инструментите, които се използват срещу партията му, каза още Георгиев.

Според него основната задача на „Величие“ е да „изсветли“ политическите процеси в страната.

„Нашето мнение е, че не трябва да даваме военна помощ на Украйна, за да не бъдем въвлечени в по-висока фаза на войната. Ние ще изобличим какво се случва във „Възраждане“, но няма да си служим с обидния език, с който те ни определят“, каза още Георгиев.

Той сподели, че цял живот е работил в сферата на сигурността, като е бил в Ирак, Афганистан, Африка, а след това се е занимавал с охранителна дейност в „Исторически парк“. Дарин Георгиев е бил и директор по сигурността към ФК „Ботев“ (Пловдив). Три пъти е бил прострелван по време на военните си мисии, но не пожела да коментира подробности за тази част от своя живот./Вестник Марица

Свързани статии