Международният наказателен съд иска арест за Нетаняху

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс.

Карим Хан каза, че според него Нетаяху, израелският министър на отбраната Йоав Галант и трима ръководители на „Хамас“ са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Израел и ивицата Газа. Сред обвиненията са „гладът на мирни граждани като метод на водене на война“ и „умишлено насочване на атаки срещу цивилно население“.

Освен Нетаняху и Галант, прокурорът на Международния наказателен съд иска да бъдат арестувани също лидерът на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар, ръководителят на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания, смятан и за върховен ръководител на движението, отбелязва ДПА.

Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на „Хамас“.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече решението „катастрофа“ и изрази очакване Конгресът на САЩ да обсъди въпроса.

Високопоставеният представител на „Хамас“ Сами Абу Зухри на свой ред заяви, че прокурорът на Международния наказателен съд „приравнява жертвата с палача“ и окуражава Израел да продължи своята „война на изтребление“ в Газа./Dariknews.bg

Свързани статии