Лойд Остин предупреди за война между Русия и НАТО, ако Украйна загуби

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, е възможно въвличането на НАТО във война, ако Украйна бъде победена от нахлуващите руски сили, пише Newsweek.

Той говори по време на изслушване в ръководената от републиканците комисия по въоръжените сили на Камарата на представителите.

Остин обсъди неотдавнашното си отсъствие. Той беше хоспитализиран заради усложнения от операция на рак на простатата. Министърът на отбраната на САЩ прогнозира, че руският президент Владимир Путин няма да „спре“, ако Москва спечели войната в Украйна.

Остин направи тези забележки, след като беше попитан за пакета от военна помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара, която Конгресът не одобри.

Въпреки значителната двупартийна подкрепа за помощта за Украйна, мярката е в застой на фона на поредица от партийни спорове относно сигурността на границите и други въпроси.

„Знаем, че ако Путин успее тук, той няма да спре. Той ще продължи да предприема по-агресивни действия в региона. И други лидери по света, други автократи, ще се окуражат от факта, че това се случва“, каза Остин, цитиран от Newsweek.

По-късно Остин заяви, че балтийските страни – Латвия, Литва и Естония – са особено уязвими за бъдещите експанзионистични амбиции на Путин. И трите страни са членки на НАТО, което означава, че Русия по същество би обявила война на целия стратегически алианс, атакувайки която и да е отделна държава.

„Ако сте от балтийска държава, наистина се притеснявайте дали ще сте следващите. Те познават Путин, знаят на какво е способен… и честно казано, ако Украйна падне, наистина вярвам, че НАТО ще се изправи срещу Русия”, каза той.

През последните месеци напрежението между Русия и НАТО ескалира, като по границите на алианса с Русия се наблюдава военно струпване. Официални представители на Русия и на държавите – членки на НАТО, все по-често изразяват загриженост, че войната в Украйна ще се разрасне и ще обхване целия алианс.

Като една от първоначалните причини за нахлуването си в Украйна на 24 февруари 2022 г. Путин посочва опасенията си от разширяването на НАТО. Независимо от това, алиансът продължава да се разраства в хода на войната. Финландия се присъедини към него през април 2023 г., а Швеция изглежда ще последва примера ѝ по-късно тази година.

Влизането на Швеция в алианса ще завърши превръщането на Балтийско море в това, което някои наричат „езеро на НАТО“, тъй като всички останали държави по крайбрежието са негови членове. Единственото изключение е руският ексклав Калининград, който се намира между Литва и Полша.

През последните седмици Украйна изпитва затруднения на бойното поле, като се бори с недостиг на боеприпаси и оборудване, който потенциално би могъл да бъде отстранен с повече помощ. Сред руските победи през последните две седмици са превземането на Донецкия град Авдеевка на 17 февруари и още три селища в близост до града по-рано тази седмица.

По-рано, по време на изслушването в Камарата на представителите в четвъртък, Остин заяви, че неуспехът на САЩ да осигурят повече помощ за Украйна е изпратил неблагоприятен сигнал към света и е попречил на увереността и чувството за целеустременост на украинските военни.

„Нашите съюзници са обезпокоени от посланието, което изпращаме. Със сигурност това е повлияло на морала на украинските войски. Ако продължим по този път, това ще бъде подарък за Путин, а ние със сигурност не искаме това да се случи. Когато другите погледнат на това, те ще се запитат дали сме надежден съюзник и партньор, а това е много тревожно и за нас“, казва Остин./Вести БГ

Свързани статии