Кристалина Георгиева: Европейските правителства не трябва да се поддават на протестиращите фермери

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си.

„Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват,“ казва Георгиева.

Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. “Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена,“ казва управляващият директор на МВФ.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. “Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете“, каза управляващият директор на МВФ. Съветът й към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите публични разходи.

Кристалина Георгиева коментира темата по време на пространен брифинг пред репортери, на който говори и по теми, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина. Георгиева посочи, че очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“. И предупреди, че за световната икономика по-голямата опасност е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с “леко“ закъснение.

„Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение“, каза Георгиева. В същото време обаче и не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така: „Не твърде рано, но не и твърде късно.“

Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията. „Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края“, отбеляза тя. Международният валутен фонд и Египет са на „финален етап“ от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на допълнителен заем, за да се намали натискът върху страната от войната в Газа, каза още Георгиева. Египет има действащо споразумение с МВФ в размер на 3 млрд. долара./Новините БГ

Свързани статии