Кремъл твърди, че детската болница в Киев е била ударена от украински противоракетен огън

Кремъл заяви, че украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил в понеделник (8 юни) детската болница в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговия говорител Дмитрий Песков.

Агенцията отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: „Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти“.

На ежедневната си пресконференция той беше запитан как Русия може да каже, че не атакува граждански цели след трагедията в болницата.

„Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система“, каза той.

„Продължаваме настойчиво да твърдим, че не атакуваме граждански цели. Нанасят се удари по съоръжения на критичната инфраструктура, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на Украйна“, добави Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от система за противовъздушна отбрана NASAMS от Украйна, е поразила вчера детската болница в Киев.

Междувременно службата за сигурност на Украйна (ССУ) представи нови доказателства, които според нея удостоверяват, че главната детска болница в столицата Киев е била поразена пряко от руска крилата ракета Х-101, предаде Укринформ.

„Заключението на експертите е недвусмислено – това е бил директен удар“, написа ССУ в приложението „Телеграм“.

Службата сподели снимки от част от ракетен двигател, която е била намерена на мястото на трагедията. ССУ уточни, че анализът на траекторията и на естеството на причинените разрушения доказва, че ракетата е била насочена право към болницата, отбелязва Ройтерс.

„Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица Киев вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета“, заяви ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация, предаде Ройтерс.

„Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета“, каза Бел чрез видеовръзка от Киев на пресконференция в Женева.

Тя добави, че екипът ѝ, който вчера е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

„В медицинския център са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, а там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката“, каза Бел.

„Персоналът е преместил вчера сутринта децата в бункер, когато за първи път са прозвучали сирените за въздушна тревога, иначе жертвите са могли да бъдат много по-големи“, допълни тя./Вести БГ

Свързани статии