Ком. Илков: „Червения пират“ е признал за заплахите

МВР даде повече подробности около задържането на Илко Захариев, известен като „Червения пират“, отправял заплахи към магистрати, политици, министри и др.

„Във връзка с отправените множество злонамерени заплахи към обществени личности от държавната и местната администрация, бяха предприети множество действия по установяване и задържане на лицето. Проведохме комплекс от действия, които доведоха до установяване на маршрута му на придвижване и местата, които посещава. Там има свободен интернет, който той ползва“. Това каза пред журналисти главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

По думите около 20:30 ч. в четвъртък мъжът е бил задържан в района на Боянските гробища, без да окаже съпротива.

„След задържането му установихме доказателства, които са относими към извършената от него престъпна дейност. Нямаме съмнение, че той стои зад тези злонамерени заплахи“, допълни Илков.

Той поясни, че са открити два мобилни апарата, посредством които задържаният е извършвал заплахите.

На въпрос дали е използвал поръчка на криминални лица, Илков заяви: „Категорично заявявам, че нито има лица от криминалния контингент, с които той има комуникация, нито някакъв политически нюанс. Той е изключително антисоциален, живее сам и води клошарски начин на живот. Има някакво неустановено още психическо заболяване“.

„Следи много активно процесите в страната, активните и публично известните личности и това му е един от ориентирите към кого да отправи заплахите.

По думите на директорът на ГДНП, мъжът стои и зад заплахите към Община Сливен.

Стана ясно, че е използвал повече от 10 имейла и е изпратил над 100 съобщения. От МВР съобщиха, че заплахи е отправял към Мария Габриел, Тодор Тагарев, Галин Цоков и др. До момента не е установено да има съучастници.

От МВР допълниха, че почти всички имейли са с единтичен текст, съдържащ обиди и заплахи.

От полицията уточниха, че мъжът е на 35 години и живее в София от ноември месец миналата година./Dariknews.bg

Свързани статии