Колко ще струват избори 2 в 1 тази година?

Официално: на 9 юни тази година в България ще се проведат избори 2 в 1, съобщи президентът Румен Радев. На тази дата ще се състоят извънредните парламенти избори, а освен това, българите ще гласуват и за европейски парламент.

Колко обаче ще струват на България тези прословути избори 2 в 1? Отговорът е почти категоричен: около 188 милиона лева.

Това сочи сметката на Института за развитие на публичната среда, предава БТВ. Припомняме, че толкова ни струваше местният вот и през миналата година. Според експерти обаче, ако изборите бяха в различни дни, а не заедно на 9 юни, то това щеше да ни излезе още по-скъпо.

Изборите у нас за последните три години ни струваха 710 милиона лева. От 2021 г. досега в страната се проведоха общо седем пъти избори – пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен вот.

Най-скъпия вот е този на местните избори през октомври 2023 г. – 188 милиона лева. Разходите за последните парламентарни избори през април миналата година пък са 106 млн. лв. Парламентарните избори през октомври 2022 г. са ни стрували 80,7 милиона лева. Парламентарните и президентските избори през ноември 2021 г. са ни стрували близо 150 милиона лева.

Парламентарните през юли 2021 г. са били 74 милиона, а парламентарните през април 2021 г. са стрували почти 109 милиона лева.Обикновено най-голям дял от средствата в кампаниите са за възнаграждения на членовете на секционните, районните и общинските избирателни комисии. Друго голямо перо е транспорта на машинните устройства.

Изхарчените 700 милиона лева за избори всъщност можеше да се разпределят за много важни нужди в държавата. Ако можеше с тях да бъдат зарадвани пенсионерите за Великден, то всеки пенсионер щеше да получи средно по 350 лева добавки./Новините БГ

Свързани статии