Кой ще бъде служебен премиер: Продължават срещите на президента с възможните кандидати

Продължат разговорите на президента с останалите посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

Първа при държавния глава отиде омбудсманът Диана Ковачева. След срещата Ковачева обяви, че няма как да стане служебен премиер, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, като трябва да встъпи в новата си длъжност през април, когато изтича мандатът на досегашния съдия Йонко Грозев.

След нея при държавния глава за среща отиде подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

„Аз винаги съм бил отговорен от гледна точка на публичния интерес. Чухте съображенията на управителя на БНБ – за Еврозона и за понататъшното икономическо развитие“, заяви Чобанов след срещата с президента. „Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. От тук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента“, добави Чобанов. Той определи разговора с държавния глава като съдържателен и полезен и изрази вяра, че Радев ще намери решение.
След него в президентството влезе другият подуправител на БНБ Радослав Миленков.

„Вчера управителят на БНБ ясно очерта как се позиционира БНБ в националната и международна рамка“, заяви Миленков пред журналисти. „В този контекст искам да ви напомня, че съм член на Надзорния съвет на Европейската централна банка“, каза той.

„Разговорът с президента ще си остане между нас, ако той прецени ще ви информира“, отговори Миленков на журналистите. Той допълни, че разликата между политиката и банкерите е доста сериозна.

След него в сградата на президентството пристигна подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров.

„Обсъдихме ролята и процедурата на Българската народна банка в процеса на присъединяване към еврозоната. Всички процеси, нормативни и други свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят“, подчерта той. На въпрос дали би напуснал банката, за да стане премиер той отговори, че това са хипотетични въпроси. „Отговорността е в ръцете на президента, да намери едно балансирано решение в този момент“, каза Гюров.

Последни на „Дондуков 2“ пристигнаха Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, заместник-председатели на Сметната палата.

След като вчера Румен Радев връчи на ИТН третия проучвателен мандат, а само след няколко секунди те му върнаха папката, държавният глава обяви, че стартира разговорите с възможните служебни премиери. В рамките на няколко часа в четвъртък на „Дондуков“ 2 дойдоха председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

До този момент служебните премиери се назначаваха по собствена преценка на президента, но с промените в Конституцията, направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС държавният глава трябва да избира сред 10 кандидатури – председателят на Народното събрание, председателят на Сметната палата или заместниците му, управителят и подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместниците му.

Като възможна кандидатура отпадна заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка изненадващо преди няколко дни.

Вчера управителят на БНБ Димитър Радев коментира след срещата с президента, че има правила на ЕЦБ, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове и като цяло заяви, че не счита за редно държавната банка да бъде въвличана в политиката.

Димитър Главчев и Росен Желязков не коментираха нищо след срещите си с Румен Радев, но Бойко Борисов призова президента да не назначава нито един от тях за следващ служебен премиер, за да не бъдат упреквани във връзки с ГЕРБ.

Посоченият от президента служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, гласят още последните поправки в Конституцията.

„Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, посочи държавният глава./Dariknews.bg

Свързани статии