Калин Стоянов: Цената на един купен глас е между 50 и 100 лв., най-много са в Бургас и Варна

До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес. Между 50 и 100 лева върви цената, като най-много гласове се купуват в Бургас и Варна. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

По-рано днес във Варна и областта се проведе специализирана акция срещу нарушителите на изборните права на гражданите, при която бяха задържани десетки лица.

„Имаме образувани 26 досъдебни производства, като в тази цифра не влиза специализираната полицейска операция, която се проведе днес на територията на Област Варна, която е срещу купения вот, както и противоставие на битовата престъпност“, обобщи вътрешният министър и уточни, че в резултат на действията на служителите на МВР има образувани 45 досъдебни производства, като 12 от тях са за престъпления против политическите права.

В събота изтича срокът за заявление за гласуване по настоящ адрес
Стоянов обяви, че са извършени процесуално-следствени действия на 14 адреса, като оттам са иззети множество списъци, дебитни карти, мобилни апарати, както и финансови средства.

„Освен това има намерени и иззети наркотици по време на операцията. Има установени и две лица, които са обявени за издирване, като за едното дори има и европейска заповед за арест“, съобщи той във връзка с акцията във Варненско.

Акцията, която се провежда днес във Варна и това, което предстои през следващите дни, обясни вътрешният министър, е на база на получени оперативни сигнали.

По думите му, цените за купуване на гласове са между 50 и 100 лева. Основните схеми са свързани с опрощаване на дългове и друг вид социални помощи, които могат да се отпускат на хората, като дърва за огрев и други.

Попитан успяват ли да разбират за кои партии се купуват гласове, служебният министър на вътрешните работи отговори, че това е процес, който предстои да се изяснява в хода на досъдебните производства, които са образувани.

Стоянов коментира и случая с избягалия затворник, както и катастрофата в Аксаково.

„Както в това и във всяко друго произшествие, задачата на МВР е да обезпечи и да запази местопроизшествието. Така и направихме в онзи ден, когато се случи катастрофата. Късно вечерта, когато приключиха процесуално-следствените действия, ние имахме ангажимента да отстраним двата автомобила, както и да съдействаме за почистването на пътя“, каза той.

Вътрешният министър подчерта, че оттам нататък кой, кога, по каква причина и какви ремонти е правил, са въпроси към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), както и към фирмите, които са извършили ремонтите.

„Производството се води от военна прокуратура и съответно следовател, ние нямаме за момента касателство към разследването“, обясни още Стоянов./Вести БГ

Свързани статии