Избраха директори на 13 училища, за 5 ще се търсят наново титуляри

За 13 училища в областта има победители на приключилите директорски конкурси. Без титуляри обаче остават пловдивското СУ „Найден Геров“ и ОУ „Христо Ботев“ в Паничери. Там ще продължат да управляват временно изпълняващите длъжността.

За двете учебни заведения отново ще бъдат обявени конкурси при следващия етап, който се очаква през лятото. Тогава пак ще се търсят директори и за другите 3 училища в Пловдивско, за които кандидатите отпаднаха в хода на настоящите конкурси – единствената за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Стрелци не бе допусната по документи. А кандидатите за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Дълбок извор и ОУ „Д-р Петър Берон“ в с. Чалъкови не събраха минимума от 30 точки на първия етап.

На старта и в хода на надпреварата най-оспорвана бе тя за ОУ „Княз Александър I“, за което се състезаваха петима претенденти. То има нов директор – досегашната заместничка Гергана Янева. Много добре на интервюто се е представила и Иванка Василева, която го управляваше до момента, но тя е останала на второ място с 5 т. по-малко на теста. Отлично впечатление е оставила и учителката София Гаргова, каза началникът на Регионалното управление на образованието Рангел Райчев.

В НУ „Христо Ботев“ начело остава досегашният изпълняващ длъжността Милен Стайков. Няма промяна и в ОУ „Алеко Константинов“, където конкурса печели Марияна Найденова. Временно изпълняващите стават титуляри и в ОУ „Васил Петлешков“ -Йорданка Начева, СУ „Братя Миладинови“ – Гълъбина Матерова, СУ „Никола Вапцаров“ – Стоян Стратиев, СУ „Симон Боливар“ – Анна Йорданова.

В ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград победител е Весела Ангелова, а досегашната и. д. Стоянка Бикова не е класирана.

Нов директор има и СУ „Христо Ботев“ в Лъки. Поема го Стефана Адамова, досегашната и.д. Людмила Бакларева също не е класирана.

Досегашната директорка на ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ в Царацово Иванка Янкова обаче става титуляр, както и Илина Вутова – на ОУ „Христо Ботев“ в с. Крумово, община „Родопи“.

ОУ „Княз Борис I“ в с. Богданица поема Стефка Николова. Таня Фотева е класирана на второ място.

Ирина Колева остава начело на ОУ „Васил Левски“ – Хисаря.

Единствената кандидатка за ОУ „Христо Ботев“ в Паничери Детелина Милкотева не е събрала необходимия сбор от 60 т. от теста и интервюто. Същата е ситуацията и със СУ „Найден Геров“ в Пловдив, за което се бореше само Мария Мустакова.

Има обаче няколко кандидати, които са се представили много добре, но заради сериозната конкуренция няма да станат директори. Почти равностойни са били първите трима за ОУ „Княз Александър I“. Много добре се е представил и Ивайло Димов, който е кандидатствал за СУ „Никола Вапцаров“. В РУО ще имат предвид уменията им при нужда.

Вече е встъпила в длъжност новата директорка на ОУ „Княз Александър I“ Гергана Янева. От днес до сряда това ще се случи и за останалите.

Припомняме, че на старта бяха обявени конкурси за 18 училища в Пловдивско, за които се явиха 30 кандидати. Един не бе допуснат по документи. От останалите 29 на първия етап 8 не постигнаха минимума от 30 точки и отпаднаха. Така 21 претенденти се бориха за 15 училища. Това е малко в сравнение с предишни конкурси, където се е стигало до по десетина кандидати за едно учебно заведение.

Киркова се връща начело на образованието

Краят на конкурсите слага край и на разместването начело на образованието в областта. От понеделник начело на РУО-Пловдив се връща Иванка Киркова. В навечерието на старта им тя стана началник на отдел „Организационна дейност“ в Дирекция „Организация и контрол“ в МОН, а неговият ръководител Рангел Райчев пое РУО. В Пловдив бе назначена временно и Елена Витанова, експерт от МОН, която като началник на отдел в РУО-Пловдив бе председател на комисията за директорските конкурси.

Разместванията бяха с цел те да се проведат безпристрастно и да се избегне евентуалното им атакуване и оспорване заради битка между лобита. Междувременно бившият началник на РУО-Пловдив Антоанета Пакова бе пенсионирана./Вестник Марица

Свързани статии