Гешев на комисията „Нотариуса“: Нямам нито едно изречение без Борисов, защото ми е симпатичен, всичко гравитира около него

Предизборно шоу. Ако искахте да свършите нещо сериозно, щяхте да въведете европейско законодателство, за да влязат престъпниците в затвора. Това каза бившият главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си в комисията „Нотариуса“.

„Държавата се управлява от няколко човека, от тях засега отпаднаха Киро и Асен“, добави той.

Гешев се опита да засегне и председателя на комисията – Никола Минчев от ПП, но той отсече: „Не се чувствам ни най-малко притеснен от това, че ме съдите за клевета“.

„Защото имате имунитет“, отвърна му Гешев.

Гешев нарече Никола Минчев „клеветник“, българите – „заложници на Борисов“, отрече да се познава с Нотариуса

„Да не се връщаме към работата на ръководената от вас институция (бел. ред. Прокуратурата) по времето, в което я ръководехте вие. Доколкото ми е известно, и вие имате намерение да участвате в предстоящите избори“, припомни му Минчев.

Маноил Манев от ГЕРБ поиска от Гешев да даде конкретна информация за Мартин Божанов, ако разполага с такава.

„Нямам никакво отношение към Мартин Нотариуса. Заглавието на вашата комисия е предмет за разследване. Тъжно е да бъде разследван умрял човек, но е безопасно. Затова го правите. Логичният въпрос е да попитате кой го е убил. Нотариуса е един дребен измамник. Съжалявам, че го казвам за покойник. Един дребен измамник, който по-често не върши работа, затова се случват тези неща, които се случват с тези хора. Има много по-сериозни групи за влияние, няма да цитирам Петров (бел. ред. Пепи Еврото)“, отговори Гешев и нарече депутатите „полезни идиоти“.

Гешев предложи на народните представители да попитат, например, Бойко Борисов дали познава Нотариуса

„Моите приятели са от 1984 г. 9-и клас, г-н Манев. Поддържам хигиена на контактите“, каза още той.

„Защо не направите комисия за Алексей Петров, може би не е важен, защото уби вашето предишно правителство“, обърна се бившият главен прокурор към Минчев.

„Не е вярно, че докато съм бил главен прокурор не е имало разследвания за групи за влияние. Нямате достатъчно информация. Още 2018 г. има разследване за група за измами, начело с Нотариуса. Единственото разследване срещу Пепи Еврото започна, когато аз бях главен прокурор“, заяви още Гешев, който директно обвиняваше Бойко Борисов за овладяната държава почти през цялото време.

„Сериозно ли правите предизборна кампания“, попита го Маноил Манев от ГЕРБ.

„Думата „Борисов“ предизвиква шок и страх. Ако говорим за съдебната система, всеки втори адвокат е лобист“, допълни още бившият главен прокурор.

Маноил Манев му направи забележка, че името на лидера на ГЕРБ присъсътва непрестанно в речта му.

„Нямам нито едно изречение без Борисов, защото ми е симпатичен, всичко гравитира около него. Подозирам, че той стои зад взрива срещу мен“, обобщи Гешев.

Хамид Хамид от ДПС припомни, че сам Нотариуса е казвал, че е бил близък с Лозан Панов, като се съгласи с тезата на Гешев, че комисията се използва с предизборни цели. Той направи забележка на Никола Минчев, че прекъсва поканения гост – бившия главен прокурор, когато думите му започват да стават неудобни./Новините БГ

Свързани статии