Генерал Уесли Кларк: Риск от война на Балканите

Властите в Сърбия обслужват руските интереси. Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна.

Това предупреждение отправи бившият командващ на НАТО генерал Уесли Кларк в интервю за Си Ен Ен, цитирано от БГНЕС.

„На Балканите се чувства руската ръка. Сърбия е ръката на Русия на Балканите. Сърбия обслужва руските интереси“, заявява Кларк.

„Сръбският президент Александър Вучич е умен. Той се опитва да внуши, че разиграва и двете страни, но в крайна сметка ще направи това, което ще поиска от него Путин. Това, което той иска от Путин е да получи подкрепа за използването на неговите сили в Косово. Той иска да вземе поне половината от северната част на Косово, а може би и повече“, смята Кларк.

Той предупреждава, че това не са единствените териториални претенции на режима в Белград.

„Те искат да поделят Босна и Херцеговина – да присъединят Република Сръбска и да създадат „Велика Сърбия“. Всичко това означава етническо прочистване на Балканите. Ние бяхме свидетели на насилие и на множество убийства през последните 30 години. Смятахме, че НАТО е спряла тези неща, но ако има проблем в Украйна, този проблем ще се разшири и на Балканите. Лидери като Албин Курти ще трябва да се изправят пред това предизвикателство“, подчертава американският генерал.

Според него „НАТО трябва да се намеси в Украйна, така както в Косово през 1999 година“.

„Путин знае много добре, че ние не искаме провокации, които могат да доведат до ядрена конфронтация и непрекъснато ни предупреждава с ядрени учения… Това са времена, в които НАТО трябва да удвои решителността си, че Путин няма да победи. Трябва да направим много повече от доставката на оръжия. НАТО трябва да направи повече. Например днес след 25 г. Косово е свободна и демократична държава. Бях там. Всички си спомнят за ужаса, както и самият Албин Курти. Всички са благодарни на НАТО. Същото трябва да стане и в Украйна. Ние сме длъжни да спасим Украйна. Това е дълг на НАТО“, категоричен е генерал Уесли Кларк./Вести БГ

Свързани статии