Фермери искат по 20 лв. на декар, но парите от държавата не стигат

Стотици земеделски производители от Пловдивска област блокираха с тежка техника от 10 до 12 часа кръговото кръстовище до село Труд, след което тръгнаха с машините към Пловдив.

Под полицейски конвой, над 120 трактора затвориха и Карловския път в двете посоки.

Крайната им точка бе кръстовището на ул. „Васил Левски“ и бул. „Дунав“, след което се върнаха в Труд.

Действията им са в подкрепа на протеста, който се провежда в цялата страна и се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българска аграрна камара. Към тях се присъедиха също зеленчукопроизводители, лозари, овощари, животновъди и др.

Още от предната вечер част от машините бяха „строени“ до кръговото. Някои от фермерите бяха нощували там в очакване на протеста. В 9 часа сутринта започнаха да пристигат още и още трактори, като броят им надхвърли 120. Към тях се присъединиха поне два пъти толкова земеделци. Някои носеха плакати с надписи: „Ние храним вашите деца“, „Не предавайте българските традиции“, „Искаме достоен труд в родината си“.

Както „Марица“ писа, фермерите недоволстват от държавната политика спрямо сектора като цяло и настояват за спешно финансово подпомагане, което частично да компенсира загубите им от войната в Украйна. Да подкрепи колегите си от региона, специално бе пристигнал председателят на НАЗ Илия Проданов.

Минути след старта на протеста, който даде местният шеф на зърнопроизводителите Людмил Работов и член на управителния съвет на НАЗ, възмутен от блокадата на пътя млад мъж излезе от колата си и направи опит да стопира действията на протестиращите.

Той бе освиркан, наруган и изгонен, но до ръкопашен бой не се стигна.

„Не сме съгласни с държавната политика, искаме ясни правила за българското земеделие, да продължим да произвеждаме българска продукция и да държим икономиката на страната ни жива“, заяви Проданов пред протестиращите и уточни, че за него е чест да е сред производителите от област Пловдив.

Малко преди това пред репортер на „Марица“ той коментира следното: „Получихме предложение от Министерски съвет, което не устройва нито един от секторите, включително и нас, като зърнопроизводство. От една страна бюджетната рамка, от друга страна методиката, по която ще се дават тези пари не ни удовлетворява. Искаме да получим по 20 лева на декар, но сумата, която предложи за подпомагане Министерски съвет 80-100 млн. лв., е крайно недостатъчна за огромните площи – 40 млн. декара, които покрива секторът в България. Методиката, по която искаше Министерски съвет тези пари да бъдат раздадени, не е приемлива. Първо, защото от една страна не гарантира, че парите няма да отидат в сивия сектор, а от друга страна счетоводно е невъзможно, тъй като финансова и стопанска година са две различни неща“, обясни Проданов. Припомняме, че премиерът акад. Никола Денков обяви преди два дни, че ще бъдат подпомогнати само тези зърнопроизводители, които докажат чрез годишните си данъчни декларации в НАП, че са били на загуба през 2023 г.

Людмил Работов заяви пред „Марица“, че браншът е против либерализацията на всички стоки, които се внасят от Украйна, тъй като българската продукция не може да се реализира нито на вътрешния, нито на международните пазари. „Искаме помощ, за да може всеки от нас да е по-устойчив, по-рентабилен и полезен на обществото. Имаме крайна нужда всяко стопанство да бъде подпомогнато финансово, за да може малко от малко да покрие загубите заради войната в Украйна, високата себестойност и високите разходи за торове и препарати за растителна защита, горива, заплати. Всичко това се увеличи в пъти, печалба нямаме, а трябва да оцеляваме, да произвеждаме българска храна“, допълни Работов.

Фермерите са категорични, че след трите срещи с правителството, браншът ще продължи диалог и се надява исканията ​им да бъдат чути, в противен случай протестите ще останат безсрочни. За сега, всеки ден до края на седмицата те ще се увеличават с час, като началният час остава 10. Днешният протест на стопаните от региона отново ще е на кръговото до с. Труд./Вестник Марица

Свързани статии