Европа започва усилена борба с изпирането на пари. Ще се бори с тероризма докрай

Остават наистина два месеца до края на мандата на Европейския парламент, два много интензивни месеца. Трябва много неща да се довършат, защото ако не се осъществят няколко важни законодателни регламента, работата по тях ще започне отново.

Това заяви пред NOVINI.BG Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП.

Като голям плюс той определи работата по Пакета за пране на пари.

Припомняме ви, че миналата седмица бе избрано място – Франкфурт, за седалище на органа, който ще се бори с прането на пари и тероризма.

„Така другият месец ще се гласува целият пакет и до края на годината ще се стартира работа“, обясни той и поясни, че всички знаем, че само 1% от изпраните пари в целия Европейски съюз (ЕС) могат да се заловят. „Остават стотици милиарди в престъпни организации и после тези пари генерират още по-голяма престъпност“, заяви Радев.

От тук нататък ще може да се извършват плащания до 10 000 евро в брой. Заложено е и да има особен надзор над сделки с недвижими имоти, футболни клубове, криптовалутите, търговията с културни ценности.

„Темите са много важни за всички европейски граждани и усилено се работи по въпросите“, напомни Емил Радев. Например едната е за мигрантите, защото България като външна граница на ЕС страда.

За Шенген Емил Радев каза: „Смятам, че ще успеем да влезем и по суша скоро. Надявам се, в началото на 2025 година това да се случи. Докато в Австрия не минат изборите, няма да има развитие и за съжаление България е заложник на вътрешно политическите борби в страната“. Според него Румъния и България ще успеят.

Относно еврозоната: „Там битката си я водим сами“, напомни той и поясни, че Румъния си е поставила за цел през 2029 година да приеме еврото. Според него, българското правителство трябва да направи всичко възможно, за да достигне до минималните Маастрихтски критерии.

Радев припомни колко положителни ефекти е имало в Хърватия след приемането на еврото./Новините БГ

Свързани статии