Елена Йончева: Работата ми е достъпна. Защо ме подслушват? Журналистите са защитени

Не съм аз първият случай на подслушван евродепутат, заяви пред NOVINI.BG Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите и член на подкомисията по отбрана на Европейския парламент (ЕП).

През 2020 година мой колега също имаше инсталиран шпионски софтуер в телефона си, припомни тя.

„Моята работа като журналист и като евродепутат е много достъпна и не виждам защо трябва да бъда подслушвана, но явно информацията, която се представя в някои комисии е интересна“, заяви Йончева.

Не може журналисти да бъдат подслушвани с всякакви софтуери, под предлог, че се защитава националната сигурност, защото много европейски държави са склонни към авторитаризъм. Едно правителство, ако реши да подслушва журналисти, винаги може да направи това. Затова ние постигнахме само след съдебно решение да се подслушват журналисти и то трябва да се основава на много ясни аргументи. Да, в медийният акт ние успяхме да постигнем това да бъде записано“, заяви евродепутатката.

На финала на този парламент тя направи равносметка какво е успяла да свърши и като истински успех отбеляза новият закон за миграцията и медийният акт. Според нея – все теми, по които е постигнато максималното възможно./Новините БГ

Свързани статии