Доц. Смилов: Три са мотивите, които накараха ГЕРБ да поиска предсрочни избори

Основният отговорен, че отиваме на избори е ГЕРБ. Те прекъснаха преговорите с мотива, че министър Калин Стоянов е препъни камъка. Винаги в момента, в който се стигаше до подписване на споразумение за реформи, се стигаше до нещо, което прекъсваше преговорите.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ политологът доц. Даниел Смилов, който коментира последните политически събития в страната.

„Три са мотивите, които накараха ГЕРБ да поиска предсрочни избори. Първият е, че те очакват да постигнат по-добри резултати, което има някакъв шанс да е вярно. Вторият е, че в следващите три-четири месеца се отлагат всякакви реформи, което е абсолютно вярно. Третият аргумент е „изпирането“ на Борисов, но тук калкулацията може да излезе грешна. Статуквото в момента изцяло е на страната на ГЕРБ и ДПС и те искат да го задържат. Конституционните промени имат твърда логика. Ние сме парламентарна република, а президентът имаше твърде много власт чрез служебното правителство. Сега нещата се връщат към нормалността. Държавата има голям проблем и трябва да го реши. Говоря за корупцията на всички нива.

Въпросът е има ли добра воля за справяне с този проблем. ГЕРБ и ДПС действат по начин, по който явно искат да отложат решаването на корупционните проблеми. Това може да им изиграе лоша шега, защото е много видимо и хората разбират ясно нежеланието им да се промени нещо. Аз не мисля, че въпросът за нови преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ е решен и след изборите те веднага ще седнат на една маса. Всичко ще зависи от резултатите на предсрочните избори и подписването на ясни, точни и конкретни споразумения за реформи“, добави доц. Смилов.

Заедно с него гост в студиото беше и политологът Цветанка Андреева. „Никой нямаше интерес от предсрочни избори. ГЕРБ поискаха 50% от министрите, а ПП-ДБ искаха да запазят контрола от първите 9 месеца на управлението. Опитът на ПП-ДБ да си гарантира 50% от назначенията в регулаторите не отговаря на тяхната електорална подкрепа. Не може да искаш 50%, когато имаш 18-19% подкрепа на изборите. Не мисля, че в момента ГЕРБ биха се радвали, че служебният кабинет е едва ли не техен. В предизборната кампания най-трудно ще е на бившите партньори в управлението. И двете страни не изключиха преговорите след предсрочните избори. ГЕРБ и ПП-ДБ ще трябва да внимават да не си нанесат големи политически травми, за да могнат да седнат отново на масата за преговорите, но от друга страна ще трябва и да се покажат пред избирателите си“, каза Андреева./Dariknews.bg

Свързани статии