Докладна менте „оправдала“ уволнението на бившия полицай №1 на Пловдив

Докладна менте, изготвена постфактум, е „облякла“ заповедта за уволнение на бившия шеф на полицията в Пловдив Васил Костадинов. Такова съмнение изрази в съдебната зала защитникът на бившия началник на МВР в града под тепетата адв. Иван Демерджиев. Документът, който е задължителен и би следвало да предхожда заповедта за дисциплинарно уволнение на министъра на вътрешните работи, липсва в материалите по досъдебното производство. След първото заседание на Административния съд в началото на годината, докладната се появила в кориците на делото.

На второ заседание, което се проведе малко по-рано днес, адв. Демерджиев оспори достоверността на въпросната докладна-записка. Според него, тя е издадена постфактум, за нуждите на процеса, предвид това, че е задължителен елемент. „Оспорваме датата на създаването на документа. Изготвен е за нуждите на процеса, но не е ясно точно кога.

Ответната страна в лицето на МВР се ангажираха с представяне на доказателства за достоверността на докладната за следващо заседание. Така процесът се отложи за 8 април.

Въпросната докладна е с текст, който препоръчва уволнението на Костадинов. Според защитата, обаче, заповедта на министъра е издадена, след което се е появил и този документ със задна дата, който да подкрепи решението. Запознати споделят, че има няколко души – системни администратори, които могат да нанасят промени и корекции върху докладна-записките в системата. Според тях точно това се е случило, като така докладна за нещо съвсем различно се е трансформирала в докладна-записка с препоръка за уволнение на бившия полицай №1 в Пловдив.

Припомняме, че Васил Костадинов беше отстранен, а като мотив бе посочено убийството в Цалапица. Бившият шеф №1 бе категоричен, че реалната причина са 14 лв. Те са във връзка с протокол за изплащане на допълнителни средства за разположение по 35 ст. на час и касае юни, месец преди извършеното убийство в Цалапица. С този протокол който преминава 4 подписа преди неговия, началникът на РУ-Стамболийски Ангел Керпиев е получил сумата от общо 14 лв., която според комисията е неправомерно получена./Вестник Марица

Свързани статии