Докато разследвал Нотариуса: Пребили зверски близък на проф. Стоян Кушлев

Бившият шеф на КОНПИ проф. Стоян Кушлев е бил сплашван, докато е разследвал Мартин Божанов-Нотариуса през 2006 г. Бандити пребили племенника на съпругата му с цел да стреснат тогавашния шеф на антикорупционната комисия, за да спре да разследва. Това разкритие направи проф. Кушлев пред „България Днес“.

„Точно по времето, в което водехме разследването за имуществото на Мартин Божанов-Нотариуса, бандити бяха ходили при Иван Братоев – племенник на моята съпруга. Отишли с черен джип, бяха го били, ритали и малтретирали. Това беше с цел да ми въздействат да не се занимавам с тези дела, едно от които бе това на Нотариуса. Не са казали точно за кое дело, а общо да не се бъркам и да не разследвам. Но точно по това време се бяхме задействали срещу Мартин Божанов. Бяха казали на Братоев да ми предаде да не разследвам нищо и да се отдръпна!“, разказа професор Стоян Кушлев, който е категоричен, че въпреки това не е спрял да си върши работата след този случай.

„След побоя прокуратурата и МВР започнаха разследване, но така и не се откри нито кои са биячите, нито кой ги е изпратил да ме сплашат през племенника на съпругата ми. Тогава полицаите ме разпитваха, жена ми също. Но нищо не се случи в крайна сметка. За съжаление, Иван Братоев почина преди една година и няма как да разкаже. Но такива неща в нашата държава рядко се разкриват. Не мога да бъда категоричен, че Мартин Божанов ги е изпратил“, каза проф. Кушлев, загатвайки, че този, който е искал да го сплаши, е имал големи връзки на високи нива.

„Когато пребиха Братоев, за да ме сплашат, а това бе през февруари или март 2006 г., ние вече бяхме погнали Нотариуса. Той беше един от първите, който разследвахме, ако си спомням правилно. Докато се доберем до Божанов обаче, минаха месеци. През септември 2005 г. ни изпратиха 5000 дела, които трябваше да отсяваме, защото не всички бяха по нашата компетенция. Делата, които нас ни интересуваха, бяха като зрънца в един куп плява. Три екипа от експерти отсяваха съдебните решения няколко месеца. Заринаха ни с документи, които не ни трябваха, но тогава попаднахме на Мартин Божанов. 1 от 100 дела беше в нашата юрисдикция. Просто съдилищата се освободиха от тези бумаги. Дадоха ни всичките дела за икономически престъпления, по които има решение. Едното бе срещу Божанов, но явно вече е изчезнало, или просто не преглеждат всичките дела от онова време, които са в архивите на антикорупционната комисия. Това е, ако наистина още съществуват и Божанов не си е прикрил следите“ , обяснява проф. Кушлев.

Припомняме, че сигналът за убийството на Нотариуса е подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но той не вдигал. Тя слязла на паркинга и видяла първо, че автомобилът му е там, а до него било и тялото на мъжа й.

Тогава жената се обадила на тел. 112. По време на брифинг на СДВР и прокуратурата стана ясно още, че се вижда на видеокамера как Нотариуса е прострелян и пада, но не и извършителят. По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката, през ограда. Куршумът е калибър 9х19 мм, който е най-често срещаният патрон у нас. Това прави още по-трудно откриването на точното оръжие, с което е убит Нотариуса. Някои смятат че може да е ликвидиран с „Макаров“, тъй като е изключително надежден пистолет и често бандитите са запасани именно с такъв.

В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител.

През октомври 2019 г. съдия Владислава Цариградска получава предупреждения чрез трети лица, че ще стане лошо, ако не се откаже от едно дело. Делото е срещу Нотариуса за имотна измама. Магистрат Цариградска не се съгласява. Така се среща с Мартин Божанов в съдебната зала.

„Когато категорично отказах да се отведа по делото за имотна измама, Мартин Божанов загуби контрол, демонстративно обърна гръб, каза, че в този съд повече няма да стъпи. С еднозначни жестове ми показваше, че предстои да ми се случи нещо.“ Това разказва Владислава Цариградска, съдия в Окръжен съд – Плевен, пред Би Ти Ви преди дни. Разказът на съдията дава ясна представа какво на практика означава търговия с влияние и притискане на магистрати. Пет години тя и семейството й живеят в страх от заплахите на Божанов./Вестник Марица

Свързани статии