Дерат ни със здравето!

С инфлацията, с вдигането на минималната заплата, осигуровки и пенсии у нас, очаквано са засегнати и медицинските услуги. До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти, поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции, предаде NOVA.

В Бургас цените за първичен преглед при специалисти в лечебните заведения започват от 50 лв. и стигат до 120 лева, когато в болницата гостува медик от София или Турция например. Преглед с апаратура като доплер, кардиограма и ехокардиограма, е между 80-120 лева. В частна клиника в Бургас цените все още са се запазили такива каквито бяха миналата година, но с инфлацията собственикът ще бъде принуден да повиши услугите.

„Постепенно качваме по малко, гледаме да не отблъскваме хората. Много е важно, че ние имаме договори с доста джипита, където ги обслужваме без да взимаме такса преглед примерно. Но за хабилитираните лица, които също идват тук цените са по-високи 100-120“, заяви Спасимир Иванов.

Близо 60% обаче е поскъпването в цените на медицинската апаратура, консумативите, фонд работна заплата, осигуровки, лекарства и транспорт. Почти всички от частните болници по Черноморието имат договори със Здравната каса и приемат направления от личните лекари. А взимането на направление е лесно, вече по електронен път, дори по телефона.

„Когато човек е по-немарлив и не си вземе направление, не че обвинявам някого, вече той ще трябва да си плати. както и при нас когато идва в събота, неделя, вечерно време, не само без направление и без договор със съответното джипи пак ги таксуваме. 50 лева е станал при нас прегледът“, допълни Иванов.

Дори с направление от личен лекар за ядрено-магнитен резонанс, не само се чака с месеци, но и в държавната болница задължително се доплаща. За да бъде малко по-евтино пациенти се редят с часове на опашки за направление.

Ако бъдат назначени допълнителни изследвания, то е се плащат отделно. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром – захар, холестерол, и витамини – цената в лаболатория може да достигне до 120 лева. По-сложни прегледи, като например колоноскопията, струва 450 лева.

Д-р Спасимир Иванов е категоричен, че България притежава квалифицирани специалисти, апаратура на високо ниво такава каквато и в чужбина и у нас може да се проведе адекватно лечение.

На прага на летния сезон в Слънчев бряг ще отворят над 15 частни клиники. Само няколко от тях работят с медицински направления, но дори и с тях новите цени се очаква да са по-високи от тези в частните клиники в Бургас.

„Таксата има ограничаващ ефект поради това, че хората ще се съобразяват с цената и по този начин ще прецизират своите нужди и респективно посещенията при лекар. Тя има спиращ ефект, относно незначителни оплаквания и състояния на пациентите“, посочи Емил Николов – личен лекар.

Сред поскъпналите услуги са тези в избор на екип за родилно отделение или например прегледи с частни очни клиники където започват от 200 лв. Ако прегледа мине по Здравна каса за пенсионер, то лазерна корекция на окото или поставяне на леща например струва минимум 1600 и 2000 лв./Вестник Телеграф

Свързани статии