Да завещаеш 6 милиарда евро на… градинаря си!

В продължение на много години, той подкастряше розите, косеше тревата и изпълняваше съвестно всичките си задължения по градината. И един хубав ден разбра, че усилията му ще бъдат възнаградени… със 6 милиарда евро.

Може и да започва като приказка, но всъщност говорим за съвсем реална история. Историята на градинаря на 80-годишния Никола Пюеш, чиито изненадващи действия разбуниха духовете в основана от самия него благотворителна фондация.

За тези, които не са запознати, Пюеш е потомък пето поколение на Тиери Ермес, човекът основал легендарната модна марка Hermes през далечната 1837 година. Логично, богатството му се оценява на впечатляващите 12 милиарда евро.

И тъй като няма собствени деца, решава официално да осинови… бившия си градинар и да му завещае половината от горепосочените цифри. Изявлението на Пюеш в края на миналата година последва и официална правна процедура през тази, а срещу нея се бори Управителният съвет на фондация Isocrates, тъй като до този момент е съществувало споразумение за наследяване.

„От правна гледна точка внезапното и едностранно анулиране на договора за наследство изглежда недействително и необосновано“, гласи изявление на компанията. Според информация в швейцарските медии, фондацията е създадена, за да „финансира и подкрепя журналистически и медийни организации от обществен интерес в подкрепа на разследващата журналистика“.

Самият Пюеш обаче не дава знаци да се впечатлява или вълнува от световната журналистика, а е любопитно да отбележим и, че макар да няма наследници, Пюеш имаше брат, починал в началото на 2024 година и 5 братовчеди, но е в лоши отношения с всички тях. Колкото до неназования градинар, единственото, което се знае до момента за него е, че е от марокански произход, женен и с две деца./Вести БГ

Свързани статии