Чистка на върха в Украйна: Зеленски почва със Залужний и продължава с цивилния елит

Очакваното всеки момент уволнение на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний ще бъде само началото на голяма чистка, която готви украинският президент Володимир Зеленски. Той обмисля да смени няколко висши държавни служители, за да определи кой ще ръководи страната, твърди Ройтерс, като се позовава на вчерашното му интервю за италианската телевизия РАИ.

„Става въпрос за хората, които ще трябва да ръководят Украйна“, каза Зеленски, когато бе запитан за появилите се предположения, че е на път да уволни Залужний.

„Необходимо е пренастройване, говоря за смяна на няколко държавни лидери, не само във военния сектор. Обмислям тази замяна. Става въпрос за цялото ръководството на страната“, добави украинският президент.

Очаква се с рокадите той да се опита да спре упреците от Запада за растяща корупция в държавата.

В същото време генерал Кристиан Фройдинг от германския Бундесвер изрази притеснение от разногласията между Володимир Зеленски и генерал Валерий Залужний.

„Разбира се, наблюдаваме тези дискусии между военното и политическото ръководство. И се надяваме, че Украйна ще запази единството, което я направи силна в защитата на страната през последните месеци и години. Подобна дискусия е също и отличителен белег за една демократична държава. Но в дългосрочен план тя не благоприятства усилията в областта на отбраната“, добави генерал Фройдинг.

Американски източници вече оповестиха, че Зеленски е информирал ръководството на САЩ за готвеното отстраняване на Залужний, в чието лице мнозина виждат конкурент на сегашния украински президент./Вестник Марица

Свързани статии