Боряна Димитрова: Служебният кабинет е политически балансиран, а не политически неутрален

Важно е да следим работата на този служебен кабинет и той да се придържа към основната рамка – организиране на изборите, осигуряване на нормално действие на администрацията и непредприемане на крупни движения по отношения на договори. Имаше служебен кабинет на Радев, който смени областните управители, директорите на ОДМВР. И този служебен кабинет да не подписва договори, които ще са спорни – 30-годишен с Боташ. Това препоръча Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в интервю пред БНР.

Нейната прогноза за следващите три дни е, че служебният премиер Димитър Главчев се покаже твърда позиция и няма да смени спорния вътрешен министър Калин Стоянов. Промени на състава може да има, но това ще са вероятно един, двама други.

Предложените министри са очаквано без ярки политически фигури.

„Смятам, че е политически балансиран, а не политически неутрален. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени – кандидатите за премиери да се избират от определен кръг, но да не са ярки политически фигури“, коментира Димитрова.

Според нея самата конституционна реформа очертава периметъра, в който могат да се търсят кандидатите за премиер и министри, след като са посочени позициите, между които може да се избира служебен министър председател.

Когато президента Румен Радев правеше служебни кабинети, той търсеше очаквано министри от президентската администрация“, припомни Боряна Димитрова.

В предложенията на Главчев за министри се създава напрежение около МВР и електронното управление, сподели мнението си социологът и обясни, че след оставката на професионалното ръководство – главният секретар Живко Коцев, смяна и на политическото би обезглавило МВР.

Тя определи Калин Стоянов като „не ябълката на раздора, а боксова круша на раздора“.

„Интересно е как ще се развива ролята и участието на МВР в изборния процес“, припомни Димитрова.

И коментира: Главчев направи умел пиарски ход и се срещна със синдикатите в МВР, и каза, че те настояват за оставането на Калин Стоянов. За мен този пост ще остане за Калин Стоянов и не очаквам в призивите за преосмисляне на състава на служебния кабинет да бъде сменен. И ще продължи напрежението в предизборната кампания.

Димитрова изрази мнението си, че има „целенасочено запазване на фигури от досегашния кабинет, което реверанс към политическите партии, които управляваха досега – Георги Гвоздейков, транспорт, и Галин Цоков на МОН./Новините БГ

Свързани статии