Българската делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Тази година българска делегация няма да пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината за това е ескалацията на напрежението в Израел.

Това решение взе Светият синод на заседанието си в понеделник, съобщи Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

На заседанието беше изготвена и листа на избираемите епископи за нов Сливенски митрополит.

В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак, каза митрополит Киприан.

На въпрос относно липсата на епископите Йеротей и Михаил в листите митрополит Киприан отговори, че „това е решението на Светия синод и това е листата, която беше изработена днес от достоизбираемите епископи“.

Говорителят на Светия синод заяви, че предполага, че наместникът на Сливенската епархия – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ще довърши ревизионните процеси, които вървят в Сливенската епархия.

След смъртта на Йоаникий през януари, веднъж вече бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира без обяснение, а това доведе и до протести.

Тогава Светият синод излезе с финално решение новите избори да се проведат по старите правила, като преди това трябва да бъдат направени финансова и имотна ревизия./Вести БГ

Свързани статии