Байдън: Ще се оттегля, ако Бог ми нареди! Аз спрях Путин

Ако Всемогъщият Господ слезе от небето и ми каже, може и да се оттегля. Само аз мога да се противопоставя на Путин, да сдържи Китай и да запази НАТО, заяви американският президент.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще се оттегли от изборната надпревара само ако Бог му каже да го направи. „Ако Всемогъщият Господ слезе от небето и ми каже това, може и да го направя“, каза Байдън в интервю за ABC, попитан дали ще оттегли кандидатурата си.

„Аз съм човекът, който сплоти НАТО, това е бъдещето. Аз съм човекът, който спря Путин, никой не е предполагал, че това може да се случи“, заяви президентът, без да обясни какво точно има предвид.

Байдън добави, че ръководството на фракциите на Демократическата партия в двете камари на Конгреса го убеждава да не напуска изборната надпревара.

Припомняме, че на 27 юни в Атланта, Джорджия, се проведе телевизионен дебат между Байдън и основния му политически опонент, републиканеца Доналд Тръмп. Според експресна анкета на CNN, две трети от зрителите, които са гледали дебата, са присъдили победата на Тръмп.

В интервюто за ABC Джо Байдън изрази увереност, че само той е в състояние да се противопостави на руския президент Владимир Путин, да сдържи Китай и да запази НАТО като единна структура.

„Аз не само водя предизборна кампания, но и управлявам света (…) Аз се противопоставям на Путин“, заяви американският лидер, като добави, че по-рано в петък е успял да разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, новия британски премиер Киър Стармър, а също така е обърнал внимание на европейските и други въпроси. Така президентът на САЩ отговори на въпроса на водещия дали е готов да се подложи на независим медицински преглед, включително тестване на умствените му способности, и да публикува резултатите. „Издържам този тест всеки ден във всичко, което правя“, каза Байдън.

Водещият също попита американския лидер дали, ако спечели изборите през ноември, ще може да ръководи страната още четири години. „Джордж, аз съм човекът, който сплоти НАТО, това е бъдещето. Аз съм човекът, който спря Путин, никой не е предполагал, че това може да се случи“, заяви президентът, без да обясни какво точно има предвид.

Байдън също спомена създаването през 2021 г. на AUKUS, партньорство за сигурност между правителствата на Австралия, Обединеното кралство и САЩ, като едно от постиженията си.

„Аз съм човекът, който накара 50 страни, не само в Европа, но и извън Европа, да помогнат на Украйна“, продължи Байдън. „Кой друг може да обедини НАТО така? Кой може да запази Тихоокеанския басейн в този вид, (…) Китай? Кой друг може да направи това?“, каза Байдън, завършвайки интервюто.

На 5 юни на среща, организирана от ТАСС с ръководители на световни информационни агенции, Путин каза, че смята Байдън за предвидим „политик от старата школа“. В отговор на въпрос как се чувства да го представят като злодей на Запад, той се пошегува, че „така стоят нещата, нека ги е страх“.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Тръмп вече получи необходимия брой делегатски гласове, за да бъде номиниран за кандидат на републиканците за държавен глава. Байдън, който се кандидатира за втори мандат, си осигури подкрепата на достатъчен брой делегати от Демократическата партия. Кандидатите ще бъдат утвърдени от партийни конгреси по-късно през лятото, добавя ТАСС./Вестник Марица

Свързани статии