Арестуваха шефката на Агенция „Митници“ и заместникa ѝ при операция на ДАНС

Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) провежда операция на територията на София и страната, потвърдиха от ДАНС за БНТ.

Досъдебното производство за агенция Митници е образувано по неотложност в Антикорупционната комисия, научи БНТ. Разследването се води съвместно с ДАНС и все още не е докладвано на прокуратурата.

Според източници на БНТ, са задържани директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според информацията, с която разполагаме, преди да постъпи на работа в Агенция „Митници“ в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС. Банкова също е бивш служител на ДАНС.

Към момента тази информация е неофициална, като органите на реда нито потвърждават, нито отхвърлят това.  Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие. Според адвокатката на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова към момента не е получила заповед за задържане.

Извършват се обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция“ Митници“ по сигнал на ДАНС и по неотложност. До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването. От дома на Петя Банкова са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, допълва за NOVA адвокатката ѝ.

Според служители на Агенция „Митници“ другият заместник на Банкова – Георги Александров е на работното си място.

Според източници на БНТ от дома на Петя Банкова в кв. „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване в дома на заместник-директора на Агенция „Митници“ Людмил Маринов.

Очаква се от кабинета ѝ в агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата КПКОНИ, където да бъде разпитана.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов – Паскал е от Хасково и е бивш митничар.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково, според неофициалната информация.

Операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов – Паскал е от Хасково и е бивш митничар, съобщава БНТ.

Снимки: Георги Иванов, NOVA

Свързани статии