Арестът на пловдивските лекари: Мъж случайно разбрал, че 23 пъти „ползвал“ услугите на медицинския център

До арест на двамата пловдивски лекари се стигнало след сигнал от мъж, който при проверка в сайта на НЗОК установил, че е регистриран като фиктивен потребител на 23 процедури в център за специализирана медицинска помощ за физиотерапия в града.

Той веднага уведомил органите на реда, тъй като не е използвал услугите на центъра. По случая веднага било образувано досъдебно производство и предприети съответните действия под наблюдение на Районната прокуратура.

В хода на работата служителите разкрили схемата, която била приложена и на още около 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов колега – управителя на въпросния медицински център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от Здравната каса.

Според предварителната информация, двамата са действали в периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., като чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия общо източили от бюджета на НЗОК 12 900 лв. Допълнително е установено, че джипито съзнателно мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващите, като декларират, че са посещавали специализираното медицинско заведение.
С прокурорско постановление двамата са привлечени като обвиняеми. Задържани са за 72 часа. След преценка на наблюдаващия делото прокурор предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да се упражнява професия, а за другото престъпление – наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация./Вестник Марица

Свързани статии