Адвокатите на Георги опитаха да бавят делото „Дебора“: поискаха отвод на съдията

Адвокатите на 26-годишния Георги Георгиев, подсъдим по делото за обезобразяването на Дебора Михайлова, поискаха отвод на съдията Десислава Порязова. Защитниците Петко Кънев и Валентин Димитров настояват друг състав да гледа процеса.

„Причината са редица нарушения“, обясни Димитров пред залата. Той и колегата му направиха исканията при закрити врати, понеже Порязова засекрети делото.

Едно от нарушенията, които са посочили двамата адвокати, било, че разпоредителното заседание е насрочено от друг магистрат. „С разпореждане на 29 февруари Зорница Тухчиева като заместващ съдията-докладчик изземва делото, решава че е подсъдно и насрочва разпоредителното. Няма такава фигура заместващ съдия“, каза още Валентин Димитров. Адвокатите настояват още ВКС отново да се произнесе дали делото трябва да се гледа в Пловдив заради връщането на обвинителния акт на 14 февруари.

След съвещание съдия Порязова отказа да се отведе. Сега съставът решава дали да промени мярката на Георги и да го пусне от ареста.

По-рано днес адвокатите направиха друг опит да прекратят делото. Двамата визираха неразгледана молба за промяна на мярката за неотклонение и частна жалба, на която съдът не обърнал внимание. Той обаче също остана неуспешен.

Докато изчакваше да разбере какво се случва в залата, бабата на 19-годишната Дебора Дарина Иванова заяви, че момичето все още изпада в шок при вида на синя ръкавица. „Това, което преживя тя, не го пожелавам на никого. Само музиката я запази жива“, каза тя. Според Иванова причината момичето да запише песен е да даде сила на други жертви на домашно насилие да разкажат какво им се е случило./Новините БГ

Свързани статии