20 нови камери с изкуствен интелект ще следят за нарушители на пътя

Двадесет нови мобилни камери за скорост ще бъдат разпределени в 19 областни дирекции на МВР. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи устройствата на церемония в Главна дирекция „Национална полиция“.

„Камерите са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект“, каза Стоянов.

По едно устройство получиха областните дирекции в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен, а Плевенската дирекция две.

Калин Стоянов обясни, че новите камери ще дадат възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение.

„Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост“, добави вътрешният министър.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.

„Това е поредната стъпка, която прави МВР към победа в битката с пътния травматизъм“, каза министър Калин Стоянов.

Новозакупените технически средства са част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, чиято цел е намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са обучени служители – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата ѝ.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност.

Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно – например превозни средства, движещи се в различни ленти.

По отношение събираемостта на глобите

вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година. По думите му през последните две седмици МВР е успяло да събере малко над 7 млн. лв. от глоби, докато за същия период през миналата година те са били около 4 млн. лв./Вести БГ

Свързани статии