Злато за България! Шахматистктите ни спечелиха Европейското отборно първенство!

Отборът на България спечели европейската титла в женския шахмат! Тимът ни триумфира, след като срази действащите световни шампионки от Грузия. Така националките завършват турнира в Будва (Черна гора) без поражение. Успехът е исторически – първи за страната ни на шампионат на Стария континент.

Първа от четирите партии завърши тази между втората от Световната купа в Баку – Нургюл Салимова и Нино Бациашвили. Българката удържа реми с черните фигури за обю резултат 0.5 на 0.5.

По-късно най-опитната в състава – бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна ключов успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да ни осигури аванс от 1 точка. Така България се доближи на реми от европейското злато.

Впоследствие обаче Белослава Кръстева отстъпи на Саломе Мелия и всичко зависеше от Гергана Пейчева, която мереше сили с Лела Джавахишфили. Гергана се представи отлично и победи.

Тимът ни беше без представилата се отлично в Будва Виктория Радева. 22-годишната националка пропусна финалния кръг, след като постигна героично реми срещу азерката ханима Балаяева, въпреки че беше с висока температура и повръщаше на два пъти по време на партията./Вестник Марица

Свързани статии