Живот до фронтовата линия: Децата от Запорожие и войната

Десетки семейства с деца все още живеят в близост до фронтовата линия в Запорожка област в Украйна. И въпреки продължаващата война, тези семейства отказват да се евакуират. За тях разказва Voice of America (VOA).

Село Приморское в украинската Запорожка област се намира на около 25 километра от окупираното от Русия село Василовка. Владимир, жител на Приморское, който подобно на други участници в тази история не е посочил фамилното си име, казва, че животът му е в постоянна опасност.

„Обстрелват ни всеки ден, и през деня, и през нощта. Обстрелваха и снощи, и преди два дни, а преди това загина съседът ми.“, казва той пред VOA.

Въпреки нападенията в Приморское все още живеят около 1500 души – в сравнение с 4000 преди руската инвазия. Тук има и семейства с деца, включително Халина, съпругът ѝ и седемте ѝ деца на възраст от 2 до 15 години.

„Децата не искат да си тръгнат. Те ходят на училище тук – онлайн, но все пак. По-големите помагат на по-малките.“ , казва Халина.

Докато съпругът ѝ е на работа, Халина върши домакинска работа и се грижи за децата. Семейството има четири кози, крава и няколко птици. Тя казва, че не могат да изоставят животните.

Халина споделя: „Мисля, че когато имаш собствена земя, се опитваш да не я напускаш до последния момент. Някои напускат и после се връщат. Ние също си тръгнахме за малко и се върнахме, а аз мисля, че никога повече няма да си тръгна.“

Децата на Халина прекарват по-голямата част от дните си навън. След почти две години война те вече не се крият, когато чуят сирената за въздушна тревога.

Заради честите обстрели Приморское често остава без електричество. Друг проблем е водата, която местните жители взимат от язовир Каховка. След като язовирът се срути през юни, това, което някога е било водоем тук, в Приморское, сега е само тръстика и локви, разкрива VOA.

Обстрелът може и да не ги плаши, но настъпващата зима ги плаши. Тази година правителството няма да помага с набавянето на дърва за огрев, казват служители на местната администрация.

Анна Синковска от администрация на село Степнохирск споделя:

„За съжаление тази година няма държавна програма, но се обърнахме към шест благотворителни фондации. Обръщаме се към когото можем, надявайки се, че някой ще помогне с набавянето на дърва за огрев и палети, нещо, което можем да използваме, за да се стоплим. Но все още няма нищо официално“./Вести БГ

Свързани статии